KOMMENTAR Snart är hälften av alla röster räknade och det ser ut som att Magdalena Andersson (S) får bilda regering igen. Samtidigt tar SD över rollen som näst största riksdagsparti och Moderaterna gör ett dåligt val.

I skrivande stund är 3 493 av 6 578 distrikt räknade och även om det är oerhört jämnt ser det ut som att Magdalena Anderssons (S) underlag med S+MP+V+C blir några mandat större än Ulf Kristerssons M+SD+KD+L. Samtliga vallokalsundersökningar pekade nämligen på detta.

Frågan är dock om det längre är Ulf Kristerssons underlag, med tanke på att SD ser ut att gå om Moderaterna och blir det näst största partiet i riksdagen. En annan fråga är om Magdalena Andersson lyckas få ihop sitt regeringsunderlag om hennes underlag blir störst, då V har krävt ministerposter och C krävt att V inte får ministerposter.

Aftonbladets Lena Mellin och många andra experter utgår från att Ulf Kristersson kommer att avgå som partiledare inom kort, eftersom han inte bara gör sitt andra minusval i rad men också tappar M:s traditionella roll som ledande oppositionsparti.

Att SD tar över rollen som det ledande oppositionspartiet kommer att rita om upplägget helt i riksdagen och kan i bästa fall göra invandringsfrågan ännu mer aktuell. I frågan av praktisk politik kommer det inte att förändra något, inte ens om Jimmie Åkesson skulle bli statsminister.

Om det slutar med att det ”högerkonservativa” blocket vinner kommer nog inte Kristersson längre att kunna hävda sin position som statsministerkandidat. Då kan det faktiskt bli så att Åkesson blir statsminister, vilket jag tror skulle vara skadligt för partiet eftersom de till stor del lyfts upp av väljare som tror att partiet är annorlunda. Sitter man vid vad som allmänt uppfattas som den ultimata makten och Sverige fortsätter förfalla som vanligt, kommer man att tappa många av dessa väljare.

Hanif Bali (M), som lämnar riksdagen efter detta val, gästade under kvällen SVT:s valvaka och beskrev det som att Moderaterna har drivit frågor som partiets väljare anser är viktiga under valrörelsen, men man har inte lyckas vinna förtroende i dessa frågor. Istället tycks ett stort antal traditionella M-väljare röstat på SD i detta val, vilket är naturligt för ett SD som blivit allt mer borgerligt.

Oavsett vad kommer SD:s valresultat och nya roll som riksdagens näst största parti att vara lika revolutionerande för både spelet i riksdagen och den politiska diskussionen i Sverige som när partiet kom in i riksdagen 2010. Observera dock att SD minskar och M ökar i takt med att rösterna kommer in, så SD kan snubbla på mållinjen.

En intressant utveckling under valvakan är att invandrarpartiet Nyans ser ut att bli väldigt stora i vissa invandrargetton. Med några distrikt räknade i Rinkeby fick ”övriga partier” över 20 procent – och jag tror inte att handlar om Feministiskt initiativ eller Alternativ för Sverige.

Ett stort Nyans, med deras invandrarpopulism, riskerar att skapa polarisering mellan svenskar och icke-svenskar vilket är bra.. Men samtidigt är det ett bevis på att invandrare tyvärr är betydligt bättre på att ta vara på sina intressen än vad svenskar är.

I lokalvalen kommer vi inte att få veta några resultat ikväll, men Motståndsrörelsen har bedrivit valkamp med hög energi i fyra kommuner detta val. Jag kanske är optimistisk och jag kanske får äta upp det men jag spår att det öppet nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen kommer att ta minst ett kommunalmandat detta val. Detta vore mer revolutionerande rent symboliskt än vad något superval för SD ens kan komma i närheten av.

På tal om detta så missar ni väl inte att Nordiska motståndsrörelsens riksledning livesänder en valvaka på Youtube? Följ valet 2022 nedan: