VALET 2022 När SD nu är Sveriges näst största parti har man helt andra förutsättningar under regeringsförhandlingarna. Detta enligt partisekreteraren Richard Jomshof som gästade SVT:s Morgonstudion under måndagen.

Under gårdagens rösträkning stod det klart att Sverigedemokraterna blir riksdagens näst största parti. Efter att det inledningsvis såg ut som att det så kallade högerblocket förlorade mot statsminister Magdalena Anderssons (S) rödgröna block, tog man igen på slutet. Även om rösträkningen ännu pågår och det är väldigt jämt pekar allt nu på att M, SD, KD och L får majoritet i riksdagen.

Detta sätter SD i en helt ny position inför regeringsförhandlingarna, menar SD:s partisekreterare Richard Jomshof som gästade SVT:s Morgonstudion under måndagen.

Sedan tidigare har de övriga partierna i blocket ansett att SD måste hållas utanför själva regeringen och istället förbli ett slags samarbetsparti som håller uppe regeringen med sina röster. Men Jomshof menar att SD nu har rätt att ställa ”helt andra krav”.

— Vi måste kunna diskutera ministerposter, statsministerposten, även om det viktigaste är att politiken tar en annan riktning. säger Jomshof.

Många har menat att det kan komma att bli svårsmält för Liberalerna att acceptera att SD sitter i regeringen. Men Jomshof menar att det tänkta rödgröna samarbetet skulle ha blivit ännu svårare, då han anser att Centerpartiet och Vänsterpartiet står längre ifrån varandra än L och SD.

— Vi kommer hitta sakfrågor där vi har samsyn, exempelvis i skolfrågan, men sedan är det ju så att de måste acceptera att vi är det största partiet i det här blocket, säger han.

Samtidigt tillägger Jomshof att det inte blir något regeringsskifte ifall Liberalerna väljer att byta sida och stödja Magdalena Andersson.

SD har ökat i stöd i varje val sedan man ställde upp för första gången 1988, vilket är väldigt ovanligt ens i ett internationellt perspektiv. Sedan riksdagsinträdet 2010 har man snabbt växt till att nu alltså bli riksdagens näst största parti.

— Vi har haft rätt hela tiden, inte minst i synen på invandring. Valresultatet är ett gott betyg på den kampen, säger Jomshof.