VALET 2022 Just nu pågår intensiva förhandlingar mellan det så kallade högerblockets partier. Enligt uppgifter verkar det bli en regering som endast består av Moderaterna och Kristdemokraterna.

Även om rösträkningen efter söndagens ännu inte är helt färdig har Moderaterna redan inlett förhandlingar om regeringsbildning med samarbetspartierna SD, KD och L.

Moderaterna har tidigare avvisat uppgifter om att man utgår från att det blir en M+KD-regering som har L och SD som stödpartier, trots att detta är vad man aviserat under valrörelsen. Men nu uppger källor till Aftonbladet att det trots allt är dit det lutar, trots att SD antytt att man kommer att kräva ministerposter.

Enligt Aftonbladets källor har M och KD redan börjat dela upp departementen mellan sig. Statsministerposten, liksom utrikesminister- och finansministerposten kommer enligt uppgifterna att gå till Moderaterna.

Att Ulf Kristersson ska bli statsminister är förstås redan klart, men utrikesministerposten kan komma att gå till Carl Bildt, som tidigare var moderat statsminister på 90-talet och utrikesminister i Fredrik Reinfeldts M-regering.

Bildt är känd för sina kopplingar till internationella och kosmopolitiska krafter och för sin neokonservativa ideologi. Under sin tid som utrikesminister tog Bildt konsekvent ställning för USA och Natos militanta globalism, något han även fortsatt med på bland annat sociala medier efter sin avgång.

Till Aftonbladet vill Bildt varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

— Sånt svarar jag aldrig på, jag tycker inte att det ska vara spekulation i såna frågor. Vi har inte ens ett valresultat för ögonblicket, säger Bildt.

Som Morgan Johanssons efterträdare som justitieminister nämns Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och inrikesministerposten kan komma att gå till partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Det är troligt att KD får socialdepartementet och där har nämnts att partiledaren Ebba Bush kan komma att bli socialminister.