VALET 2022 Moderaterna blev största parti i väljargruppen 18 – 21 år, där man får 26 procent av rösterna. I samma väljargrupp är SD nära att dubbla sitt stöd jämfört med valet 2018 och får 22 procent av rösterna.

De stora segrarna i årets val är Sverigedemokraterna, som ökade stadigt i både riksdagen men även lokalt och regionalt på flera platser. Bland förstagångsväljare, åldersgruppen 18 – 21 år, är partiet dessutom nära att fördubbla sitt stöd enligt SVT:s statistik.

2018 blev Socialdemokraterna dubbelt så stora som SD hos förstagångsväljarna med 22 procent mot SD:s 12 procent. Men i år får Sverigedemokraterna 22 procent av rösterna i åldersgruppen 18 – 21 år medan Socialdemokraterna tappar 2 procent och landar på 20 procent.

Störst bland förstagångsväljarna blir dock Moderaterna som ökar från 24 procent under 2018 till 26 procent i år. Största förlorare bland förstagångsväljare är Centerpartiet som fick 11 procent vid förra valet men endast 6 procent i årets val.

Till SVT säger flera statsvetare att unga är ”trendkänsliga” och att det är därför inte är förvånande att SD får ett så starkt resultat bland förstagångsväljare.

— SD uppfattas ha den bästa politiken vad gäller till exempel migration, lag och ordning samt energi – precis de frågor som vi har haft högt på dagordningen i den här valrörelsen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, till statstelevisionen.