INRIKES Som väntat har riksdagens talman gett moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag att bilda regering. Samtidigt öppnar Andreas Norlén för att någon annan kan väljas till talman nästa vecka.

Under dagen har riksdagens talman Andreas Norlén träffat sju av riksdagspartiernas ledare. Magdalena Andersson (S) har inte träffat talmannen idag, då hon träffade Norlén i torsdags i samband med att hon lämnade in sin avskedsansökan.

Som väntat är det Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som får i uppdrag att försöka bilda regering, skriver Aftonbladet efter talmannens pressträff. Detta eftersom hans underlag har två mandats majoritet i riksdagen efter valet.

— Därför så har det varit ett ganska enkelt beslut att fatta, säger talmannen Andreas Norlén under sin pressträff.

Eftersom riksdagen ska välja talman har Norlén inte satt något slutdatum för Kristerssons sonderingsuppdrag.

— Det får den nya riksdagens talman göra när den väljs på måndag, den 26 september, säger Andreas Norlén.

Tidigare i dag meddelade Ulf Kristersson att regeringssamtalen ”går framåt”. Han kommenterade inte konflikten mellan SD och L, där de två partierna tidigare meddelat att man inte vill stödja en regering där den andre ingår.

— Förhandlingarna går bra, de är omfattande. De täcker allt, naturligtvis det politiska innehållet för en ny regering, alla de parlamentariska samarbetsformerna, regeringens sammansättning och alla positioner i riksdagen, som är en del av våra samlade förhandlingar, sa Kristersson under sitt första offentliga framträdande sedan valet.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa i samband med sitt möte med talmannen att hans parti inte släppt ambitionen om att få sitta med i regeringen. Enligt Åkesson är man nu till och med beredda att även låta Liberalerna sitta i regeringen så länge man får ministerposter.

Liberalernas Johan Pehrson var mer vag, men betonade i samband med sitt möte med Norlén att Liberalerna motsätter sig att SD sitter i regeringen.

— Vi har varit tydliga från L:s sida att vi gärna jobbar för att hitta lösningar, men inte låsningar. Vi har också varit tydliga med att vi inte anser att SD ska ingå i regeringen, säger L-ledaren.

Detta ska Pehrson också ha skrivit ett brev till andra liberala partier i Europa. Jimmie Åkesson lägger dock inte någon större vikt vid detta.

— Vad han skriver i olika brev förhåller jag mig inte till, det är vad som sägs i förhandlingar som är viktigt, sa Åkesson efter sitt möte med talmannen.