INRIKES Regeringsförhandlingarna mellan M, SD, KD och L går ”framåt”, har statsministerkandidaten Ulf Kristersson meddelat talmannen. Samtidigt ber han om ytterligare två veckor innan omröstning om hans statsministerskap kan ske i riksdagen.

Efter årets riksdagsval stod det klart att en koalition bestående av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna får en knapp majoritet i riksdagen. Riksdagens talman har också bett koalitionens ledare Ulf Kristersson (M) att försöka samla stöd för att väljas som statsminister.

För att väljas som statsminister i riksdagen krävs att man tolereras av en riksdagsmajoritet, med andra ord att en majoritet röstar ja eller lägger ned rösterna. Sedan tidigare är det känt att Kristerssons koalition håller intensiva regeringsförhandlingar för att kunna uppnå detta.

Nu har Kristersson återigen mött talmannen Andreas Norlén (M), som nyligen återvaldes på sin post. Kristersson ska ha rapporterat att regeringsförhandlingarna går framåt, men samtidigt har han bett talmannen om ytterligare två veckor för sitt så kallade sonderingsuppdrag, Norlén har också godkänt detta, skriver Aftonbladet.

— Beslutet tar hänsyn till både vikten av att processen fortskrider framåt och till den tid som krävs för de fortsatta förhandlingarna, utifrån vad Ulf Kristersson i dag redogjort för, säger talmannen i ett pressmeddelande.

Planerar för långsiktig regim

Både Kristersson och Jimmie Åkesson (SD), som leder koalitionens största parti, har uttryckt att man försöker skapa en så detaljerad och omfattande överenskommelse som möjligt för att den ska kunna hålla längre än bara en mandatperiod. Källor från partierna har också bekräftat för Sydsvenskan att man försöker ta fram en politik som sträcker sig till 2030.

— De är detaljerade i den korta sikten, mer övergripande i den längre sikten. Men de måste hänga ihop, det var problemet med januariavtalet att det fanns ingen sikt alls, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet och tillägger att migrationspolitiken är en av de viktigaste frågorna som diskuteras.

—  Alla bidrar konstruktivt. Vi har varit tydliga med att detta måste få ta den tid som behövs för att det ska bli bra. Jag upplever att alla har den inställningen, att göra det riktigt bra från början, så att det håller inte bara fyra år utan också längre, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Även KD-ledaren Ebba Bush har uttryckt sig positivt till de utdragna regeringsförhandlingarna, som hon dock inte går in i detalj på.

— Jag förstår att det är många som är otåliga och undrar hur det går egentligen. Jag själv är väldigt angelägen att komma på plats och kliva in på regeringskansliet och påbörja den mycket svåra och arbetsamma tid som följer, säger Bush.

Inte heller Johan Pehrson (L), som leder koalitionens minsta parti, vill avslöja något förutom att det ”går framåt”.

— Förhandlingarna går framåt och vi går sida vid sida i ett digert dokument. Vi ser var vi står nära varandra och var vi kan korta hörnen, säger han till Aftonbladet.