VALET 2022 I samband med dagens talmansrunda återupprepade Annie Lööf (C) sin vision om ”den breda mitten”. C-ledaren vill se en regering bestående av Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf är missnöjd med valresultatet, framförallt att Sverigedemokraterna går starkt framåt.

— Den kommande regeringen, om inte SD sitter i regeringen, kommer att vara helt i händerna för SD, säger hon i samband med sitt möte med talmannen på måndagen.

Under valrörelsen deklarerade Lööf att hon hellre såg Magdalena Andersson (S) som statsminister än den forna alliansen-kollegan Ulf Kristersson (M). Men när det stod klart att Kristerssons högerunderlag med M+SD+KD+L får två mandats majoritet i riksdagen började Lööf istället prata om ”en bred mittenregering”. Denna skulle alltså bestå av Moderaterna och Socialdemokraterna, plus Centerpartiet.

Denna idé ska Lööf även ha framfört till talmannen Andreas Norlén (S).

— Vi behöver en regering med stabil majoritet. Jag hoppas Ulf använder tiden framåt för att hitta samarbete över blockgränsen. För Sveriges bästa tror jag fortsatt på ett brett samarbete med bas i mitten, säger Annie Lööf och tillägger att C annars kommer att arbeta i oppossition.

Först när statsminister Magdalena Andersson (S) erkände sig besegrad i valet antydde hon att hon är beredd att samtala med Moderaterna om regeringsbildning. Ulf Kristersson (M) har dock inte visat något intresse av detta, utan istället betonat vikten av ett maktskifte, där han är beroende av SD:s stöd.

— Vi sökte mandat för att göra förändringar. Vi fick det mandatet. Vi har majoritet för att göra förändringar där våra fyra partier är ense om färdriktningen, säger Kristersson under måndagen.