VALET 2022 Under måndagen kommer riksdagens talman Andreas Norlén (M) att träffa riksdagspartiernas ledare. Efter detta förväntas Norlén ge Ulf Kristersson (M) i uppdrag att försöka bilda regering.

Som utannonserat kommer riksdagens talman Andreas Norlén (M) – som blev centerfigur efter förra valets otaliga talmansrundor – att träffa partiledarna i riksdagen.

Efter valet ska de så kallade högerpartierna suttit i intensiva förhandlingar och statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M), som efter talmansrundan förväntas få uppdrag att bilda regering, gör under måndagen sitt första offentliga uttalande sedan valet.

— Förhandlingarna går bra, de är omfattande. De täcker allt, naturligtvis det politiska innehållet för en ny regering, alla de parlamentariska samarbetsformerna, regeringens sammansättning och alla positioner i riksdagen, som är en del av våra samlade förhandlingar, säger Ulf Kristersson i samband med sitt möte med talmannen.

— Jag förstår att ni alla saknat mig, jag uppskattar att ni saknat mig. Jag har haft en del jobb att göra, säger han också och tillägger att han ”inte haft covid som någon föreslog”.

Exakt hur regeringen kommer att se ut är ännu oklart, men enligt källor från partierna till diverse medier kommer det att bli en regering bestående av endast Moderaterna och Kristdemokraterna med Sverigedemokraterna och Liberalerna som stödpartier. Detta eftersom L och SD inte kan tolerera en regering där det andra partiet ingår.

Det senare har dock Sverigedemokraterna släppt och enligt partiledaren Jimmie Åkesson är man beredda att låta L ingå i regeringen så länge det egna partiet också ingår.

— Om huvudingången är en majoritetsregering, så är det en förutsättning, säger Åkesson under en pressträff på måndagen.

Trots att Åkesson numera leder högerblockets största parti har det inte talats om att han skulle vara aktuell som statsministerkandidat, även om det är den vanliga ordningen. I riksdagen handlar det dock om att tolereras av en majoritet för en statsministerkandidat och där anses Kristersson ha större chanser.

När riksdagen öppnar den 27 september kommer talmannen att presentera sin statsministerkandidat, ifall Kristersson ger grönt ljus. Men redan dagen innan kommer det att beslutas ifall Andreas Norlén fortsätter som talman eller inte.

Det finns flera olika åsikter i riksdagen om vilket parti som ska få talmansposten, som är det näst högsta ämbetet i Sverige efter konungen. Socialdemokraterna brukar anse att den ska gå till riksdagens största parti, medan M brukar anse att den ska gå till det största partiet i regeringskoalitionen. Det senare skulle innebära att en sverigedemokrat väljs till talman och enligt rykten ska SD ha förhandlat sig till detta med de övriga högerpartierna.