LUCIA Bollnäs folkhögskolas luciatåg med en ”hen” som lucia skulle uppträda för Gävleborgs regionfullmäktige. Men när fullmäktiges ordförande fick reda på att tåget inte leddes av en riktig kvinna satte han stopp för det.

På tisdagsmorgonen stoppade Gävleborgs regionfullmäktige Mattias Eriksson Falk (SD) ett hbtq-luciatåg från Bollnäs folkhögskola som skulle uppträda för regionfullmäktige. Enligt P4 Gävleborg tog Eriksson Falk beslutet när det stod klart att luciatåget inte skulle ledas av en kvinnlig lucia utan en så kallad icke-binär ”hen”.

När P4 Gävleborg pressar Eriksson Falk om beslutet vill han inte ”gå in på detaljer” i sitt beslut, men bekräftar att det togs när det stod klart att det inte rörde sig om ett traditionellt luciatåg.

— Min uppfattning var att detta inte kunde uppfattas som ett traditionellt luciatåg som skulle genomföras, säger Eriksson Falk, som inte vill definiera ”traditionellt” åt SR-reportern.

Elever på Bollnäs folkhögskola blev väldigt upprörda av beslutet. En kvinnlig elev som skulle delta i tåget berättar för P4 Gävleborg:

— Men så var det tydligen det att vår lucia är icke-binär. Tydligen var det tillräckligt att ordföranden tog beslutet att stänga ned det hela.

En manlig elev ifrågasätter samtidigt ”vad det ger för signaler” att stoppa ett luciatåg med en ”hen” som lucia. Den icke-binära person som skulle ha agerat lucia vill däremot inte intervjuas av Sveriges Radio, då ”hen” är väldigt upprörd.

— Det är fullt förståeligt. Hen blev framlottad, vi hade ett öppet system, hen vann och nu är hen helt plötsligt indragen i allt det här som ingen önskade, berättar den kvinnliga eleven.