HÖGTIDER. I femton av Skånes kommuner har man i år satt stopp för det officiella traditionsenliga firandet med en lokal lucia. Enligt en kulturutvecklare på Hörby kommun är firandet ”problematiskt” och ”ligger inte i tiden”.

Lucia ”passar inte in i Sverige” enligt skånska kommuner. Foto: Foreign and Commonwealth Office (CC BY 2.0).

Får femton skånska kommuner som de vill så kan luciafirandet snart bli ett minne blott i Sverige. Att lägga ned luciafirandet har pågått under flera år i Skåne och i år sällar sig Hörby kommun till andra skånska kommuner som skrotar luciafirandet.

Reaktionerna på kommunens beslut har varit starka bland dess innevånare, men Hörby kommun står på sig och menar att luciafirandet inte längre ”passar in i Sverige”. En av de som har reagerat på beslutet är kommuninnevånaren Maria Anderberg:

— Jag tycker det är ganska tråkigt för det är en gammal tradition som alltid funnits i Hörby. Men det är någon som måste ta tag i det.

Men enligt Viktoria Munck, som jobbar som kulturutvecklare på Hörby kommun, är luciafirandet att jämföra med skönhetstävlingar och är därför ”problematiskt”.

— Vi vill inte ha det längre, säger hon.

Vad Munck tycker om icke-nordiska högtider som inte passar in i Sverige och om hon tänker göra någonting för att hindra exempelvis muslimer i Hörby och på andra håll i Skåne från att fira sina icke-svenska högtider nämner hon däremot ingenting om.

Källor:
Skånska kommuner skrotar Lucia


  • Publicerad:
    2019-12-11 21:00