INRIKES Aftonbladets Anders Lindberg har i flera krönikor krävt att politiska opposition förbjuds i Sverige. Men i en ny ledare skriver han att ”själva grundidén i vårt samhälle är att ingen styr det öppna torget av idéer, åsikter, kulturyttringar och uppfinningar”.

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg har tidigare sagt att Nordiska motståndsrörelsen inte bör få demonstrera eller delta i politikerveckan i Almedalen. När Nordiska motståndsrörelsen förbjöds i Finland hyllande dessutom Lindberg domen och menade att landet ”visade vägen” och att det nu också var dags att Sverige förbjuder organisationen.

Men när en lokal SD-boss stoppade ett luciatåg med en man i spetsen väljer Anders Lindberg att gå ut i försvar för yttrandefriheten. Detta sker i en lång krönika där han filosoferar kring ”fascismens idétradition” och att han själv ”vet att Sverigedemokraterna resonerar så”.

Mot SD:s så kallade fascism ställer Anders Lindberg ”den liberala demokrati” som en försvarare av ”pluralism och konkurrens mellan idéer, institutioner, företag och människor” – trots att han alltså är en varm förespråkare av inskränkningar av detsamma.

”Själva grundidén i vårt samhälle är att ingen styr det öppna torget av idéer, åsikter, kulturyttringar och uppfinningar. Torget är självreglerande eftersom konkurrensen i sig leder till att den bästa idén vinner”, påstår Aftonbladet-skribenten som slutligen frågar sig retoriskt:

Ska du styra ditt liv, bestämma vilken kultur du får uppleva och vilka åsikter du tar del av. Eller ska SD göra det.