POLITIK Sverigedemokraterna tilldelas flera tunga poster i riksdagens olika utskott. Både ordförande- och vice ordförande-poster.

Högerkoalitionen har tillsammans fördelat de olika ansvarspositionerna i riksdagens utskott. Sverigedemokraterna får nu flera avgörande poster.

SD får ordförandeposten i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet och utrikesutskottet samt viceordförande-posten i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet och skatteutskottet.

Beslutet kritiseras hårt av företrädare för partierna i vänsterblocket. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skriver på Twitter:

Återigen skämmer den icke-tillträdda regeringen ut Sverige internationellt. Den här gången genom att ge Sverigedemokraterna ordförandeposten i utrikesutskottet

Så M, KD och L ger SD i uppdrag att leda utrikes- och försvarspolitiken i riksdagen. I detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU. Det är olyckligt och kommer påverka Sveriges anseende i världen”, kommenterar Centerpartiets Annie Lööf.

Nu diskuteras det hur de andra partierna ska göra för att motverka SD:s möjligheter att påverka politiken.

Utrikespolitiska institutets direktör Jakob Hallgren säger till Aftonbladet att utrikesutskottet kan få mindre inflytande nu när SD har ordförandeposten.

— Det här är en oerhört viktig post som kanske är mer representativ än andra utskottsposter, men man måste komma ihåg att inom utrikespolitiken har vi en regering, en utrikesminister och en försvarsminister som har mycket mer verkställande makt, säger han och tillägger:

– Frågan är hur stort inflytande ordförandefrågorna får om riksdagspartierna förhandlar fram överenskommelser i förväg. Då kommer utskottet att få mindre inflytande.