POLITISKT VÅLD Den slovakiske premiärministern sköts idag och beskrivs ha ”livshotande men stabila skador”. Det internationella samfundet fördömer händelsen och kallar det skedda för ”en attack mot demokratin”.

Robert Fico, premiärminister i Slovakien, sköts under ett regeringsmöte på torsdagseftermiddagen. Enligt ögonvittnen avlossades fyra skott nära staden Handlova vid ett regeringsmöte där Fico närvarade. Han fördes till sjukhus med livshotande men stabila skador och får nu enligt SVT intensivvård. och en misstänkt gärningsman har gripits.

Händelsen inträffade strax efter klockan tre lokal tid och Fico flögs direkt till sjukhus med helikopter. ”Det är ett mirakel att han överlevde,” sade en talesperson för sjukhuset. Polisen och hälsodepartementet har annonserat en presskonferens vid femtiden för att ge en uppdatering om situationen och den gripna gärningsmannen, vars motiv ännu är okända.

Svaret från det internationella samfundet var snabbt. Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Tysklands kansler Olaf Scholz uttryckte båda sin bestörtning och fördömde händelsen som en ”attack mot demokratin”. Även Landets president, Zuzana Čaputová, uttalade sig om attacken.

–Det är en mörk dag för Slovakien, och jag fördömer denna hänsynslösa handling, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

Slovakiska parlamentet har tillfälligt pausat sitt arbete och säkerheten har förstärkts runt viktiga regeringsbyggnader.