EUROPA Nato-landet Italien har steg för steg tonat ned retoriken gällande Ryssland och Ukraina. Nyligen deklarerade dessutom landets vice premiärminister Matteo Salvini att Nato-bossen Jens Stoltenberg ”inte kan föra italienarnas talan”.

Matheo Salvini blev under sin tid som Italiens inrikesminister 2018 – 2019 en av landets populäraste politiker, som arbetade hårt mot massinvandring och EU:s överstatlighet. Sedan 2022 är Salvini Giorgia Melonis vice premiärminister, då hans parti Lega ingår i hennes regerinsgunderlag.

Under ett Nato-möte i Bulgarien på måndagen kommenterade Salvini det senaste utspelet från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som uttryckte att Nato-länder borde tillåta att Kiev använder deras vapen för attacker djupt inne i Ryssland. Detta trots att Moskva sagt att man skulle se detta som en krigsförklaring.

Utspelet kom efter att USA:s utrikesminister Anthony Blinken offentligt lyft det tidigare amerikanska förbudet för ukrainarna att använda amerikanska långdistansvapen för det ändamålet.

Salvini avfärdade Stoltenbergs utspel som ”farligt och vårdslöst”.

— Denne herre är farlig eftersom han pratar om ett tredje världskrig, om västliga vapen som är kapabla att slå till och döda inne i Ryssland, vilket för mig framstår som väldigt, väldigt farligt och vårdslöst, sa Salvini.

Vidare konstaterade Salvini att Stoltenberg ”inte kan tala för det italienska folket” och att de vapen som Italien skickat till Ukraina endast får användas för försvar på ukrainskt territorium.

— Nato kan inte tvinga oss att döda i Ryssland lika lite som någon kan tvinga oss att skicka italienska soldater att strida och dö i Ukraina, förtydligade Salvini.