UTRIKES Nyligen har Washington ”mildrat” förbudet för Kiev att använda amerikanska vapen för att attackera ryskt territorium. Nu har även Nato-bossen Stoltenberg uttryckt att detta är något som ukrainarna måste få göra.

Även om ryssarnas offensiv i Charkiv har bromsats har den efterföljande paniken lett till att bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken, ivrigt påhejad av sin stamfrände Victoria Nuland, lyft förbudet för Kiev att använda amerikanska långdistansvapen för attacker djupt inne i Ryssland. Nu får han medhåll av självaste Nato-bossen Jens Stoltenberg.

I en intervju med The Economist på fredagen uppmanar Stoltenberg alla Natoländer att ompröva alla tabun och villkor som man kopplat till leveranser av vapen till Ukraina.

— Det är dags för allierade att överväga om de bör lyfta några av de restriktioner de har infört på användningen av vapen de har donerat till Ukraina, sa Stoltenberg, och fortsatte:

— Särskilt nu när mycket av striderna pågår i Charkiv, nära gränsen, gör det det mycket svårt för Ukraina att försvara sig om de förnekas möjligheten att använda dessa vapen mot legitima militära mål på ryskt territorium.

Enligt RT anser dock Moskva att dessa tabun alltid har varit en papperskonstruktion, som inte betytt något i verkligheten. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa nyligen att den amerikanska ballistiska roboten ATACMS, beväpnad med klusterstridspetsar, har använts för attacker på ryskt territorium.

— Vi utgår från att amerikanska och andra västerländska vapen slår mot mål på ryskt territorium, främst civil infrastruktur och bostadsområden, sa Lavrov till reportrar på fredagen.

Den allt aggressivare retoriken från väst har lett till att ryssarna genomfört en rad övningar med sina taktiska kärnvapenstyrkor, varav vissa skett i närheten av gränsen till Ukraina. Moskva har antytt att man avser använda icke-strategiska kärnvapen i konflikten ifall Nato eskalerar till direkt inblandning i striderna.

Stoltenberg är dock av uppfattningen att Nato kan intensifiera sin inblandning i kriget ytterligare utan att passera en röd linje för ryssarna.

— Vi tillhandahåller utbildning, vi tillhandahåller vapen, ammunition till Ukraina, men vi kommer inte att vara direkt involverade från Nato-territorium i stridsoperationer över eller i Ukraina,. Så det är en annan sak, sa Stoltenberg under intervjun.