NATO Den nederländska premiärministern Mark Rutte väntas bli ny Nato-chef efter den 1 oktober. Rutte har fått stöd från 31 av 32 Nato-länder och måste godkännas enhälligt för att bli generalsekreterare.

Den nederländska tidningen NOS uppger att den nederländske premiärministern Mark Rutte väntas bli ny Nato-chef efter 1 oktober. Enligt källor till tidningen kommer den andra huvudkandidaten Klaus Iohannis, Rumäniens president, snart att dra tillbaka sin kanditatur. Den nuvarande generalsekreteraren Jens Stoltenberg säger att urvalsprocessen för den nya chefen nästan är klar.

— Jag tror att den nederländska premiärministern är en mycket stark kandidat att bli min efterträdare, säger Jens Stoltenberg i ett uttalande under tisdagen.

Rutte har även fått stöd från den ungerska premiärminister Viktor Orbán, efter en uppgörelse med Stoltenberg om att Ungern inte ska behöva bistå Ukraina med ekonomiskt stöd eller personal i kriget mot Ryssland.

31 av 32 Nato-länder vill nu se Rutte som Stoltenbergs efterträdare. För att bli antagen som generalsekreterare måste alla 32 medlemsländer godkänna kandidaten.