UKRAINAKONFLIKTEN Under tisdagen har Nato skrivit miljardkontrakt med franska och tyska vapentillverkare. Kontrakten innebär en beställning av 220 000 artillerigranater.

Bristen på artilleriammunition har varit ett ständigt återkommande problem för Ukraina sedan den ryska invasionen av landet. Samtidigt har den amerikanska budgeten för kriget i Ukraina tagit slut och president Joe Biden har ännu inte lyckats förmå kongressen att godkänna ett nytt miljardpaket.

Under tisdagen har Nato gått ut med att man säkrat två viktiga kontrakt för Ukraina. Det handlar om tillverkningen av 155 millimeters artillerigranater som ska tillverkas av franska vapentillverkaren Nexter och tyska Junghals.

Kontraktet, som är värt motsvarande 12,5 miljarder kronor, innebär att 220 000 artillerigranater ska tillverkas och skickas till Ukraina.

— Detta är viktigt för att försvara vårt eget territorium, att bygga upp våra egna ammunitionslager, men också för att stödja Ukraina, sa Nato-bossen Jens Stoltenberg under tisdagen.

— Kriget i Ukraina har blivit en strid om ammunition. Vi kan inte tillåta att [Rysslands] president [Vladimir] Putin vinner i Ukraina. Det skulle vara en tragedi för ukrainarna och farligt för oss alla, fortsatte han.

Behöver egentligen 17 miljoner artillerigranater

220 000 artillerigranater räcker dock inte särskilt länge. Enligt officiella siffror från EU använder Ukraina mellan 4 000 och 7 000 artillerigranater varje dag medan Ryssland använder över 20 000. Men enligt ukrainska Kyiv Independent använder Ukraina uppemot 20 000 artillerigranater dagligen och Ryssland 60 000, vilket skulle innebära att Natos beställning skulle ta slut efter endast 11 dagar.

Ukrainas generalstab meddelade dessutom i december att man behöver 17 miljoner artillerigranater för att uppnå president Volodymyr Zelenskyjs mål att befria alla delar av landet som Ryssland ockuperat.

I oktober avslöjade amiral Rob Bauer, ordförande i Natos militärkommitté, att kostnaden för artilleriammunitionen idag är 8 000 euros per granat, vilket innebär att Nato fått en mängdrabatt.

Den amerikanska vapenindustrin tillverkar idag 28 000 artillerigranater i månaden och målet är att produktionen ska ligga på 100 000 per månad 2025. Med den tillverkningshastigheten skulle det ändå ta närmare 15 år för att endast att samla ihop den mängd ammunition som Kiev uppger att Ukraina behöver för att segra mot Ryssland.