VÄRLDEN Efter Brics femtonde toppmöte i Sydafrika står det klart att sex nya länder kommer att ansluta till organisationen. Bland dessa återfinns Saudiarabien, som på grund av sina oljerikedomar setts som en avgörande allierad för USA och dess ekonomiska dominans.

Under veckan höll organisationen Brics sitt femtonde toppmöte i sydafrikanska Johannesburg. Brics är en förkortning för de nuvarande medlemsländerna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Men efter det sydafrikanska toppmötet står det klart att organisationen nu kommer att mer än fördubbla sin storlek.

Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten välkomnas nu som nya medlemmar i det ekonomiska blocket från och med den första januari 2024.

Under de senaste åren har Brics lockat allt fler länders intressen och man har vidtagit flera åtgärder för att utmana USA och västs ekonomiska dominans i världen. Bland annat har Brics öppet sagt att man vill se ett slut på USA:s dominans samt slutit avtal med varandra och med andra länder om handel utan dollarn, vilket på sikt riskerar att sänka dollarns status som världshandelsvaluta.

Med Saudiarabien och Iran som nya Bricsmedlemmar kommer Brics tillsammans att stå för 42 procent av hela världens produktion av olja.

— Det är inte Brics som hotar Amerikas förenta stater. Det är USA:s nuvarande skick, dess liberala ekonomi, den nyliberala modellen. Jag tror inte att Brics expansion kommer att bli nån slags kalldusch för USA, Storbritannien och EU. Jag tror att det är en för mjuk och lätt term. Det kommer att bli en ny verklighet för alla och det kommer att bli en verklighet som de gömmer och inte visar på amerikanska kanaler, sa det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova efter Bricsmötet.