EKONOMI Banken, som landet vill ansluta till, ska ”finansiera infrastruktur och hållbar utveckling” inte bara i medlemsländer, utan även i ”andra tillväxtekonomier” – samt minska dessa länders beroende av US-dollarn och euron.

Honduras president Xiomara Castro har i veckan under ett möte med bankens president tillika Brasiliens ex-president, Dilma Rousseff, ansökt om sitt lands anslutning till den BRICS-ledda New Development Bank (NDB ), tillkännagav Castros kontor i en tweet sent på fredagen . De två presidenterna uppges ha sammanträffat i Kina under Castros ännu pågående sex dagar långa besök där.

NDB har sitt huvudkontor i Shanghai och grundades av BRICS medlemsländer – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – redan 2014. De fem ekonomierna i blocket står för mer än 40 % av världsbefolkningen, och nästan en fjärdedel av dess globala BNP.

Banken bildades med det föregivna syftet att ”finansiera infrastruktur och hållbar utveckling i medlemsländer och andra tillväxtekonomier”. Ett annat angivet ändamål är att hjälpa medlemsländerna minska beroendet av US-dollarn och euron. Den multinationella långivaren fortsätter att utöka sin globala räckvidd och inkluderar redan Bangladesh, Förenade Arabemiraten, Uruguay och Egypten.

Tidigare denna månad sa Rousseff att NBD:s styrelse formellt hade gjort det möjligt för henne att bevilja Argentinas inträde i organisationen.