SYDAMERIKA Under natten till söndagen stod det klart att den kontroversielle kandidaten Javier Milei segrade i Argentinas presidentval. Milei kallar sig ”anarkokapitalist” och vill bland annat avskaffa centralbanken och förbjuda abort.

Under söndagen höll Argentina presidentval, där den kontroversielle kandidaten Javier Milei segrade stort. Han har jämförts med USA:s tidigare president Donald Trump och kallats ”högerextrem” på grund av sin populism och fientlighet mot etablissemanget. I själva verket har Milei dock rent politiskt kampanjat på en libertariansk plattform där han bland annat förespråkat centralbankens avskaffande och legalisering av organhandel.

Själv kallar Milei sig för ”anarkokapitalist” och har kritiserat den avgående regeringens närmanden till Kina och Brasilien eftersom han ”inte vill förhandla med kommunister”. Tidigare i år meddelades att Argentina skulle ansluta till den ekonomiska samarbetsorganisationen Brics vid årsskiftet, vilket vissa nu tror att Milei kan komma att sätta käppar i hjulet för. Den nye presidenten har också förespråkat att införa den amerikanska dollarn som alternativ valuta i landet.

Trots sin ”anarkokapitalism” har Milei uttryckt sig abortkritiskt och utlovat en folkomröstning i frågan. Argentina legaliserade abort fram till fjortonde graviditetsveckan för tre år sedan, men kan nu alltså komma att riva upp beslutet.

Milei ska också ha en stor passion för judar och har lovat att flytta den argentinska ambassaden i Israel till Jerusalem. Enligt egna uppgifter läser han under en rabbin i Buenos Aires för att konvertera till judendom. Att vara president och jude tror han dock själv kan leda till vissa problem.

— Om jag är president och det är sabbat, vad ska jag då göra? Ska jag koppla bort mig från landet från fredag till lördag? Det finns några problem som skulle göra saken inkompatibel. Rabbinen som hjälper mig studera säger att jag bör läsa torahn ur ett ekonomiskanalytiskt perspektiv, sa han under en intervju med en spansk tidning i oktober.