UTRIKES. Argentinas kongress har legaliserat aborter fram till den 14: e graviditetsveckan.

Argentinas kongress har nu legaliserat aborter fram till den 14: e graviditetsveckan i vad brittiska BBC kallar ett ”banbrytande drag” för en region som har några av världens mest restriktiva ”termineringslagar”, det vill säga lagar som reglerar aktivt avslutande av fosters liv.

Senatorer röstade för lagförslaget efter ett maratonmöte med 38 för, 29 emot och en nedlagd röst.

Hittills har aborter endast tillåtits i fall av våldtäkt eller när moderns hälsa var i fara.

Lagförslaget hade tidigare i december godkänts av deputeradekammaren.

Den katolska kyrkan, som fortfarande är mycket inflytelserik i Latinamerika, hade motsatt sig flytten och uppmanade senatorer att avvisa det lagförslag som stöddes av center-vänsterpresidenten Alberto Fernández.

Lobbyister och aktivister som kämpar för utökad aborträtt hoppas att antagandet av lagen i Argentina – ett av de största och mest inflytelserika länderna i regionen – kommer att ”inspirera” andra länder att följa efter.

Stora skaror av förkämpar både för och emot abort hade samlats utanför kongressen i huvudstaden Buenos Aires och de följde debatten på stora skärmar.

När omröstningen slutligen skedde tidigt på onsdagen jublade aborträttskvinnorna som nu får stora aborträttigheter.

BBC kallar Argentinas beslut för ”ett stort steg i en konservativ region” och att feministiska rörelser som den så kallade Gröna vågen som nu har vunnit ett slag mot den katolska kyrkan, och tror att Chile och Brasilien snart kommer att följa Argentinas progressiva politik i spåren.

I videon kan lyckliga abortinnor ses dansa i glädje med den för den NGO-organiserade Gröna vågen typiska ljusgröna färgen på vimplar och accessoarer, när det blev klart att deras krav på fri aborträtt får stöd i argentinsk lag.


  • Publicerad:
    2020-12-31 14:40