EKONOMI. USA:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland har baktänt och hotar att sänka den amerikanska dominansen på finansmarknaden.

I den internationella politiska ekonomin och relationen mellan internationell handel och staters regeringar finansierar både privata aktörer och stater olika projekt.

Under lång tid har storbanker i Amerika styrt allt. Därför har den amerikanska dollarn funnits överallt och har alltid varit åtråvärd. Så är det inte längre i samma utsträckning.

Den Shanghaibaserade BRICS-organisationen utmanar det i väst rådande SWIFT-systemet som styrs av judiska storbanker. Sedan 2014 har BRICS-området – som utgörs av medlemsländerna Kina, Ryssland, Brasilien, Indien och Sydafrika – sin egen utvecklingsbank som nu konkurrerar med Internationella valutafonden och Världsbanken. Den kallas Nya utvecklingsbanken (NDB).

NDB utfärdar obligationer i valutan yuan istället för i dollar. I början av mars utfärdade man nya obligationer för utvecklingsprojekt i Kina till ett värde av motsvarande tre miljarder dollar. Tidigare har utvecklingsprojekt i både Ryssland och Indien finansierats via NDB.

NDB ämnar utöka sin verksamhet på många områden inom medlemsländerna. För tillfället sitter man på ett kapital motsvarande cirka 100 miljarder dollar.

— När 2021 är till ända kommer vi att ha cirka 100 utvecklingsprojekt och den totala lånesumman kan landa på motsvarande mellan 35 och 40 miljarder dollar, säger NDB:s chef, indiern Kundapur Vaman Kamath.

Dollarns största problem
— De har mer guld än någon annan på planeten, och alla FN-anslutna länder kan vända sig till NDB istället för till de amerikanska utvecklingsbankerna för vilket utvecklingsprojekt som helst, säger amerikanen Matthew Raphael Johnson, doktor i politisk filosofihistoria.

— Detta är förmodligen det största problemet för dollarn, säger Johnson och fortsätter:

— Folk litar inte på dollarn längre, inte på den amerikanska ekonomins stabilitet, inte på USA:s politiska stabilitet, de tycker inte om alla krav som USA ställer på omvärlden och alla militära policyer. De litar helt enkelt inte på Amerika. Denna dåliga tillit kommer att förvärras i takt med att efterfrågan på dollarn minskar.

Detta innebär enligt Johnson att ju mer NDB:s obligationer utfärdas i andra valutor än dollarn, minskar efterfrågan på dollarn, och de dollar som finns kvar kommer då att bli allt mindre värda. Det kommer att skapar allvarliga problem för USA.

— Detta är ett av resultaten av att USA har infört ekonomiska sanktioner på Ryssland och Kina. Sanktionerna har inte varit något mindre än en välsignelse för Ryssland, hävdar Johnson.

EEU är ett finansiellt hot mot EU och USA
Eurasiatiska ekonomiska unionen (EEU) bildades 2015 – huvudsakligen bestående av Ryssland, Belarus, Armenien, Kazakstan och Kirgizistan samt BRICS-länderna – utgör en egen ekonomisk motor i motvikt till USA.

— Problemet här är att Brasilien är tungt skuldsatt, Indien är skuldsatt och vad jag vet existerar knappt Sydafrikas ekonomi längre, och detta utgör BRICS svaga länk, så EEU är nyckeln till framgång, säger Matthew Johnson.

— Alla upplopp i Ukraina 2014 berodde på att de judiska bankerna fick panik när landets dåvarande president Viktor Janukovytj meddelade att Ukraina skulle gå med i EEU istället för EU. Därför kastade de i realiteten regeringen över ända.

— När dollarn är hotad, är den judiskt dominerande finanssektorn hotad, och det är alltid något bra, säger Johnson.

Eget betalningssystem
På grund av sanktionerna mot Ryssland och Kina utvecklar BRICS ett eget betalningssystem, BRICS Pay. USA:s president Donald Trump har dessutom hotat Ryssland med att stänga av landet från SWIFT-systemet.

— Det är i stora stycken ett tomt hot, eftersom Ryssland nu har sina egna system och det dessutom bara skadar USA själva om inte Ryssland ingår i SWIFT, säger Matthew Johnson.

— SWIFT är ett monopol, ett privat företag lokaliserat i Belgien, höljt i dunkel för utomstående. Företaget förenar alla betalsystem i väst och vi använder deras system vart vi än åker, fortsätter Johnson.

— Nu skriker makten i USA och kräver sanktioner mot Kina också. Det kan kineserna bara skratta åt. Deras system är ryssarnas svar på SWIFT.

Tjänsten BRICS Pay liknar Samsung Pay. Betalare kan använda sin telefon för att göra transaktioner oberoende av valutan som användarens konto är knutet till. Man bygger en särskild så kallad molnplattform för att koppla BRICS-ländernas nationella betalningssystem.

BRICS Pay reducerar markant beroendet av judiska globala betalningsorganisationer som Mastercard, VISA och AmEx. Chefen för Rysslands handelshus har sagt att integrationen av nationella betalningssystem är högprioriterat på grund av den instabila marknaden och dollarkursen.

— Det är skrattretande att se amerikanska banker som Citibank och Wells Fargo bryta mot USA:s sanktioner genom att vilja ingå i BRICS-systemets betalningslösningar, vilket visar hur mycket förtroende de har för sin egen valuta, säger Johnson.

Ryssland har också satt en blåslampa i ändan på företag som just Mastercard och VISA. Förra året minimerade en av Rysslands statliga banker, Promsvyazbank, sina reserver tillgängliga för de företagen.

I början av mars begärde Rysslands handelsorganisationer att landets konkurrensverk skulle ”göra något åt” Mastercards och VISAs påstådda missbruk av sin marknadsställning i Ryssland. Företagen höjer sina avgifter och tvingar handlare och köpare att betala dem för att alls kunna handla.

”Möjlig lösning för Nordiska motståndsrörelsen”
Sven Longshanks på den kristna engelska radiostationen Radio Aryan föreslår att BRICS Pay kan vara en lösning för bland andra Nordiska motståndsrörelsen och för Marine Le Pen:

— Grupper som Nordiska motståndsrörelsen har fått alla sina bankkonton nedstängda av samtliga banker i Sverige. Marine Le Pens Nationell samling i Frankrike har likartade problem. Åtkomst till BRICS banksystem kan bli deras lösning, säger Longshanks, och Johnson anser detsamma:

— Jag kan inte se några hinder för det, men det måste undersökas, säger Johnson.

2018 lanserade Ryssland sitt alternativ till SWIFT. Men där finns chefer från USA-banker som styr vad europeiska länder får och inte får göra för transaktioner.

Därför övervägde EU att precis som Ryssland skapa ett alternativ till SWIFT för att hjälpa europeiska företag att kringgå USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran. Det förslaget stoppades och stora europeiska företag lämnade Iran. En viktig sådan aktör var Volvo Lastvagnar, även om Volvo själva i press skyllde på Irans ”omöjliga” banksystem — som tidigare var allt annat än ”omöjligt” för Volvo att använda – och förnekade att det hade med USA:s sanktioner att göra.

Nu är det ryska alternativet till SWIFT mer populärt i Ryssland än vad det globala nätverket är, säger Anatoly Aksakov, chefen för ryska parlamentskommittén för finansmarknader.

Enligt Aksakov för Ryssland också samtal med Kina, Turkiet och Iran om att integrera samtliga involverade länders system för ekonomiska överföringar. Även andra utländska banker välkomnas att ansluta sig till BRICS Pay, som en alternativ lösning till SWIFT.

EEU:s logotyp med en annan kartbild än FN:s.

Statliga banker – bättre än privata
— Poängen är att ju mer denna utveckling fortsätter, och ju mer det visar sig att statligt styrda banker fungerar bättre än oligarkstyrda banker, desto mer instabil kommer den västliga ekonomin att bli, vilket gör att ännu fler ansluter sig till de nya systemen, säger Johnson.

— Om Venezuela överlever kupperna som USA utsätter landet för, blir de en given medlem av BRICS. Nästa steg kan bli att skulder som Indien och Brasilien betalas av BRICS så att de länderna sätter sig i beroendeställning hos BRICS och blir helt oberoende av dollarn, fortsätter Johnson.

— Vladimir Putin har låtit rensa ut privata oligarker och deras inflytande från i runda tal en tredjedel av Rysslands banker, och stängt många av de korrupta privata bankerna. När de amerikanska skattebetalarna tvingades betala bankakuten i USA 2008 fick de ingenting i gengäld, påminner Johnson.

Alla de amerikanska banker som fick skattepengar för att täcka sina bortspekulerade pengar var privata.

— Om bankerna missköter sig och får akuthjälp av skattebetalarna, bör bankerna sedan ägas av folket. Detta gäller även på en kapitalistisk och fri marknad. Skattebetalarna löser bankerna från deras skulder och ska då ta över tillgångarna. Så gjorde Putin. Bankerna fick skattemedel och ombildade dem för att finansiera försvarssektorn. Det låter inte så bra, men det blev åtminstone till nytta för folket på något sätt. Detta går bara att göra i länder där staterna är starkare än bankerna och inte tvärt om, som det är i USA, säger Matthew Johnson.

Under den svenska bankakuten som genomfördes 1993 var situationen ett mellanting, där staten och kapitalet höll varandra om ryggen på samma sätt som i USA, men där folket inte heller fick någon nytta av att Nordbanken blev statligt ägd – som genom flera lösningar sedan blev Nordea – vilken genom bankakuten fick 63 miljarder skattekronor för att rädda och återstabilisera bankväsendet som hade missbrukats av bankernas ansvariga.

Pengarna användes istället ändå inom banksektorn självt, vilket i sin tur förvärrade valutakrisen som möjliggjorde för juden och den av Annie Lööf hyllade ”filantropen” George Soros att spekulera mot kronan på ett sätt som många svenskar fortfarande lider av ekonomiskt.

Detsamma hände i Sverige som i Amerika 2008, och tidigare vid en amerikansk bankakut genomförd 1979: Bankerna tog skattepengarna och ökade sin egen profit med dem.

— Bankerna har inte velat lära sig av sin egen historia. Situationen är densamma idag med för högt skuldsatta låginkomsttagare, med mera. Vi har redan en bubbla. Det kommer att hända igen, säger Johnson.

I ett dåligt system är det en bra idé att byta till ett bättre. Men enligt Matthew Johnson kommer BRICS utveckling att i väst kallas för något ont.

Källor:
BRICS bank issues 3 billion-worth of yuan-denominated bonds in China
BRICS bank to issue loans of up to $40 billion by 2022
Svenska Bankkrisen
Russia-led Eurasian Union notches up major success in dumping dollar in favor of national currencies
Volvo tvingas bort från Iran
BRICS Challenge to the US Dollar
Major Russian bank ready to shut off Visa & Mastercard, halves dollar holdings
Russia may crack down on Visa & Mastercard over abuse of dominant market position
Russia’s alternative to SWIFT payment system poised to eclipse the original – MP
BRICS countries to create own payment system to cut dependence on West


  • Publicerad:
    2019-03-12 08:00