RYSSLAND. Ryssland och Kina ska stärka sitt samarbete inom BRICS genom att tillsammans utveckla helt nya typer av gigantiska flygplan och helikoptrar.

BRICS-alliansen ska utmana Världsbanken och IMF.

BRICS-alliansen ska utmana Världsbanken och IMF.

Ryssland ska tillsammans med Kina utveckla nya typer av jätteflygplan och jättehelikoptrar. Projektet skall drivas främst av ryska tekniker och väntas innebära 7-8 miljarder dollar i investeringar. Jättehelikoptern skall kunna frakta varor på upp till 15 ton.

— Vi har kommit överens om att skapa ett stort långfärdsflygplan tillsammans med Folkrepubliken Kina. Kinas marknad är enorm, dess population 1,3 miljarder människor, landet sträcker sig över stora ytor, men har ingen flygplansindustri, säger Rysslands vice premiärminister Dmitri Rogozin.

Kina har tidigare slutit ett avtal med Ryssland om försäljning av stridsflygplan och ubåtar, och anses vara i stort behov av rysk teknologi. Båda länderna är dessutom en del av BRICS-alliansen (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) vilken bland annat syftar till att utveckla alternativ till Världsbanken och IMF, eftersom dessa överstatliga organisationer anses vara alltför kontrollerade av USA:s finanselit.

Den ryske vice premiärministern Rogozin har tidigare varit partiledare för det etnonationalistiska partiet Rodina (Moderlandet – Nationella patriotiska unionen), som ett tag var Rysslands näst största parti. Rodina vållade rabalder 2005 efter en affischeringskampanj mot utomeuropeisk invandring och efter att parlamentsledamöter för Rodina och Kommunistpartiet tillsammans motionerat om att alla judiska organisationer i Ryssland skulle förbjudas. Motionens nationalistiska och kommunistiska förespråkare hävdade att ”Världen idag är under monetär och politisk kontroll av internationell judendom”.

Rogozin har även varit vice talman i parlamentet och blev 2007 utsedd som Rysslands speciella ambassadör i NATO. Rogozin var en av de första sju ryska statsmännen som fick sina tillgångar beslagtagna av USA i samband med protesterna mot statskuppen i Ukraina. Det ökande samarbetet med Kina ses av många som ett resultat av konflikten med USA över inbördeskriget i Ukraina.

Källor:
Russia China to create new long range plane and helicopter
CRIMEA alliance is this the fall of America
Putin playing with fire by courting Rogozin
Wikipedia:Rodina political party
Wikipeida:BRICS


  • Publicerad:
    2014-06-10 17:51