RYSSLAND. Det är dags för ett nationalistiskt parti att sätta agendan i rysk politik, det menar Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin.

dmitry_rogozin

Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin, som ansvarar för landets militära förmåga, säger att det ryska parlamentet skulle behöva ett kraftfullt nationalistiskt parti. Han säger att tiden nu är kommen för det nya Moderlandspartiet att erövra platser i den ryska Duman.

Det gamla Moderlandspartiet, Moderlandet – Nationella patriotiska unionen (Rodina), leddes i mitten av 2000-talet av Rogozin själv och var då ett tag landets näst största parti efter Vladimir Putins parti ”Enade Ryssland”. I samband med de så kallade USA-styrda ”color revolutions” som svepte över östeuropa och även försökte infiltrera och kuppa Rysslands regering valde Rogozin att ställa sig på Putins sida och blev en av hans viktigaste allierade.


Städa bort smutsen”: Dmitry Rogozin kritiserar utomeuropeisk invandring i gammal rysk valreklam.

Nu säger Rogozin att Putins parti Enade Ryssland har drabbats av alltför många oseriösa medlemmar som bara gått in i partiet för att tjäna på det själva. Därför behövs Moderlandspartiet för att föra in nytt friskt blod i regeringssamarbetet med Putin, den så kallade Ryska Folkfronten. Nationalisters strategi i Ryssland måste enligt Rogozin vara att integrera sig in i statens byråkrati och högsta ledning.

Utrikespolitiskt har Rogozin uttalat sig skarpt kritiskt till USA:s ”planer på världsherravälde” och ohejdad utomeuropeisk massinvandring till Europa. Han önskar även se att Tyskland frigör sig militärt ifrån USA.

— Putin är den ende politiske ledaren kvar i Europa som inte, likt en ångvält, blivit överkörd av USA:s världsherraväldespolitik, uppger Rogozin.

Flera ryska politiska experter, bland annat Mikhail Vinogradov på Sankt Petersburgs Politiska Stiftelse, har dock varit skeptiska till Rogozins plan eftersom de menar att alla ryska partier redan använder sig av nationalistisk framtoning i sin propaganda. Samtidigt visar mätningar på att ett ultranationalistiskt parti åter skulle kunna bli landets näst största.

Det är i dagsläget oklart hur ett ryskt ultranationalistisk regeringsparti skulle ställa sig till den nya västinspirerade ryska lag som beskär yttrandefriheten gällande bland annat historieskrivningen. Lagen förbjuder bland annat kritik mot glorifieringen av den ryska krigsmaktens insatser under ”Stora fosterländska kriget” (Andra världskriget) som beskrivs i rysk historieskrivning. Lagen har fått kritik av många icke-ryska nationalister för att vara anti-nationalistisk, medan många ryssar anser att lagen är just nationalistisk och syftar till att stärka den ryska nationella andan och stoltheten över Ryssland och rysk identitet, där kraftmätningen under Andra världskriget och de 20 miljonerna dödade ryssarna är en viktig del.

/Tor Lindbergh

Källor:
Top Russian weapons official pledges support for ‘ultrapatriotic’ party
Rogozin calls on Russian nationalists to assume rightful role
NATO fears resurgent Germany, Russia – Rogozin


  • Publicerad:
    2014-06-11 17:45