UKRAINAKONFLIKTEN RT har läckt ett inspelat samtal mellan högt uppsatta tyska befälhavare där attacker mot rysk infrastruktur diskuteras. Tyskland har bekräftat att samtalen är äkta.

RT:s chefredaktör Margarita Simonjan publicerade på fredagen en avlyssnad konversation mellan en grupp högt uppsatta befälhavare från det tyska flygvapnet. Under den 38 minuter långa konversationen, som ska ha ägt rum den 19 februari, diskuterar befälhavarna hur man ska hjälpa Ukraina att attackera den ryska Krimbron med tyska långdistansvapen.

Man diskuterar även hur Luftwaffe skulle använda sig av agenter som talar med ”amerikansk brytning” för att kunna genomföra attacken och samtidigt förneka all inblandning. Det framgår också att befälhavarna utgår från att tyska Taurus-robotar kommer att skickas till Ukraina, trots att det tyska parlamentet ännu inte godkänt en sådan leverans.

Efter RT:s avslöjande har det ryska utrikesministeriet krävt en fullständig förklaring till vad som hörs sägas på inspelningen.

— Vi kräver en förklaring från Tyskland. Berlin måste komma med den omedelbart. Försök att ducka frågan kommer att tolkas som ett erkännande, sa utrikesministeriets talesperson Maria Zacharovafredagen.

Det tyska försvarsministeriet har nu medgett äktheten i den läckta inspelningen.

— Enligt vår bedömning har en konversation inom Luftwaffe avlyssnats. Vi kan i nuläget inte säga med säkerhet huruvida några ändringar har gjorts i versionen som idag sprids på sociala medier, sa en talesperson för ministeriet på lördagen.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har beskrivit händelsen som ”väldigt allvarlig” och en utredning har inletts för att ta reda på hur någon kunde avlyssna Luftwaffes interna samtal. Försvarsministeriet utgår också från att även andra samtal har avlyssnats och att dessa kan komma att läcka i framtiden.