EKONOMI Medan världens ekonomiska experter förklarar den ökande inflationen med kriget i Ukraina, sanktionerna mot Ryssland, bristande leveranskedjor och pandemin så anser Larry Fink att det är för mycket nationalism och för lite invandring som är problemet.

Det är inte västs kamikaze-sanktioner mot Ryssland eller ens pandemin som ligger bakom den ökande inflationen i väst, enligt den judiske miljardären Larry Fink.

Istället menar han att det har varit för mycket fokus på amerikaner i USA de senaste tio åren, eller ”nationalism” som Flink kallar det i en intervju med Blomberg.

— Det i sig driver på inflationen, när man inte längre fokuserar på att få så billiga priser som möjligt, säger Larry Fink.

Den judiske miljardären menar också att minskad massinvandring har skapat dålig ekonomi.

— De senaste fem åren har antalet legala invandrare minskat med två miljoner jämfört med perioden 2000 till 2017. Detta är väldigt inflationsdrivande när vi har full sysselsättning och så många jobb. Vad innebär det när vi ska implementera vår infrastruktursatsning, som skapar en hel del nya jobb? Varifrån ska dessa anställda komma? Det kommer att skapa stigande löner. Många företag uppger att stigande löner är en orsak till att deras marginaler krymper, säger Fink till Bloomberg.