RYSSLAND I torsdags klubbades en ny lag igenom i Ryssland som extremistklassade HBTQP-rörelsen. Nu rapporterar ryska medier om tillslag mot olika HBTQP-lokaler medan den ryska polisen menar att dessa gjordes för att hitta droger.

I torsdags rapporterade Nordfront att Rysslands högsta domstol deklarerade att hela hbtqp-rörelsen ska klassas som en extremistgrupp och att all aktivism som kopplas till denna ska förbjudas. Nu kommer information från rysk media att polisen har börjat göra tillslag mot homoklubbar i landets huvudstad Moskva.

Tillslag ska ha gjorts mot en nattklubb, en bögbastu-anläggning och en bar där det ordnas så kallade HBTQP-fester. Besökarna på de olika lokalerna som fått polisbesök ska även ha fått sina ID-handlingar kontrollerade och fotograferade innan de lämnade platserna.

— Jag blev ärligt talat skiträdd, säger en av homofilerna som var närvarande vid ett av polisens tillslag.

Al Jazeera skriver att polisen menar att man han utfört de olika räderna för att hitta droger. I Sankt Petersburg meddelade en bögklubb att de avvecklar verksamheten då hyresvärden sagt upp hyresavtalet efter att den nya lagen klubbats igenom.