RYSSLAND Nato, homolobbyn, omvänd rasism och kapitalism var några av de saker som Rysslands president Vladimir Putin kritiserade när han deltog i årets upplaga av Valdai Discussion Club.

Rysslands president Vladimir Putin deltog nyligen i årets upplaga av Valdai Discussion Club i Moskva, som leds av den ryska tankesmedjan med samma namn.

I det över tre timmar långa samtalet gick Putin till hårt angrepp mot väst. Bland annat för att man aktivt försöker att rekrytera Ukraina till krigsalliansen Nato.

— Imorgon kan vi komma att se missiler i närheten av Kharkov och vad ska vi göra åt det? Det är inte vi som placerar våra missiler där, det är dem som visar upp dem under vår näsa, säger presidenten som menar att ett Nato-medlemskap för Ukraina skulle utgöra ett betydande säkerhetshot för Ryssland.

Vidare kritiserade han att USA inte vill hjälpa till att stabilisera Afghanistan. Enligt Putin har USA ett stort ansvar med tanke på att man invaderade landet för 20 år sedan och därmed skapade kaoset.

Istället anser Putin att ansvaret har fallit på länder som Ryssland och Kina, som lovat att hjälpa Afghanistan. Enligt Putin borde USA åtminstone ge tillbaka de bankkonton och guldreserver som man frusit för Afghanistan,

"Monstruöst" med könsbytespropagandan

Men Putin kritiserade även kulturen i väst och gav en hård känga till homolobbyn, som lär barn i låga åldrar att ifrågasätta sin könsidentitet samtidigt som man slår ned hårt på alla som ifrågasätter agendan. Det senare menar Putin är ”ett gyckelspel”.

— De som vågar säga att män och kvinnor fortfarande existerar, vilket är ett biologiskt faktum, blir bokstavligen utfrysta, menar Putin

— För att inte nämna att saker och ting är helt enkelt monstruösa. Som när barn lärs från tidig ålder att en pojke enkelt kan bli en flicka och vice versa. Faktum är att man indoktrinerar dem i de förmenta valen som ska vara tillgängliga för alla, samtidigt som man avlägsnar föräldrarna från ekvationen och tvingar barn att själva ta beslut som kan förstöra deras liv, fortsätter presidenten.

Enligt Putin är homolobbypropagandan riktad mot barn något som gränsar till brott mot mänskligheten. Han jämför också lobbyverksamheten med bolsjevikernas ”nyspråk” som användes av sovjetiska ”kulturkrigare” på 20-talet i syfte att omdana befolkningens världsbild.

Kritiserar antirasism och kapitalism

Även den antivita agendan i västvärlden får kritik av Putin. Han menar att kampen mot rasism är ”nödvändig och ädel”, men att det har lett till ”omvänd rasism” mot vita.

— I den moderna ”cancel-kulturen” vrids det hela till omvänd diskriminering, omvänd rasism. Vi ser med förvirring på hur processen utspelar sig i länder som har vant sig vid att se sig själva som flaggskepp för framsteg.

Kapitalism och censur på sociala medier är ytterligare fenomen som Putin tycks anse vara bekymmersamt.

Enligt Putin kan vi se en ”ökande ojämlikhet av välstånd och möjligheter i samhället i några av världens rikaste länder”.

Kaptialismen har, enligt Putin, tappat sin kraft som samhällssystem. Samtidigt varnar han för att kapitalismen kommer att leda till en alltmer ojämn fördelning av världens rikedomar.

Den ryske presidenten kommenterade också censur på sociala medier och Youtubes senaste nedstängning av RT i Tyskland.

Enligt Putin var det ett ”misstag” som förtjänar ett svar. Men än så länge anser han att det bästa är att ligga lågt.

— När det gäller motåtgärd måste vi vara försiktiga. Motåtgärder kan vara kontraproduktiva, menar Putin.

Se hela samtalet med Putin på RT:s Youtube: