USA Joe Bidens administration har gått ut med ett offentligt fördömande av en pro-palestinsk aktion i måndags mot en pro-israelisk utställning, där israeliska dödsoffer i konflikten hedras medan palestinska förtigs.

Flera hundra pro-palestinska demonstranter samlades på Manhattan i måndags kväll och marscherade därefter med Palestinas, Hamas och Hizbollahs fanor fram till den byggnad på Wall Street, som rymmer utställningen Nova Festival.

Här höll man ett torgmöte, där kritik framfördes mot arrangörernas val att uppmärksamma några hundratal israelers bortgång en dag i oktober i fjol, medan man samtidigt förtiger de över hundratusen civila palestinier, som sedan dess dödats under Israels massmords-aktioner i Gaza.

Videor cirkulerande på sociala medier visar de pro-palestinska demonstranterna utanför lokalen skanderande ”Israel, dra åt helvete!” och ”Länge leve intifadan!” – det sistnämnda ordet arabiska för ”uppror”.

I ett offentligt uttalande på tisdagen om den fredliga manifestationen dagen innan beskriver Vita husets talesperson Andrew Bates demonstranternas beteende som ”förskräckligt, upprörande och hjärtskärande” och han fastslår:

Terroristorganisationers kränkande banderoller bör inte få framföras någonstans, särskilt inte på amerikanska gator. Antisemitism har ingen plats i USA…

Samma dag lägger New Yorks borgmästare Eric Adams upp en video på YouTube där den ”antisemitiska” manifestationen dagen innan förkastas med maximalt känslosam vokabulär. Mitt under Adams tal zoomar kameran av någon anledning in på en enorm hög av skor.

Nerdeen Kiswani, en aktivist i den pro-palestinska gruppen Within Our Lifetime beskriver på X däremot Nova-utställningen som ”propaganda som används för att rättfärdiga folkmordet i Palestina.” och liknar den med glimten i ögat vid ”ett rave bredvid ett koncentrationsläger”.