USA Den afrikanske skådespelaren Hill Harper har avslöjat att han erbjöds 20 miljoner dollar av en ökänd judisk makt-lobbyist för att ge upp sin kandidatur till senaten och istället kandidera mot palestinskan Rashida Tlaib i kongressen.

Flera medier i USA rapporterar om hur Hill Harper, en så kallat afroamerikansk skådespelare från Michigan som kandiderar till senaten för Demokraterna, avslöjat hur en representant från den judiska lobbygruppen AIPAC pressat honom.

Enligt Harper blev han kontaktad av Linden Nelson, som tidigare investerat miljonbelopp i kandidater från både Demokraterna och Republikanerna, och erbjuden 20 miljoner dollar ifall han skulle dra tillbaka sin kandidatur till senaten. Istället ville AIPAC att Harper skulle utmana demokraten Rashida Tlaib om hennes plats i kongressen.

Hill Harper ska ha tackat nej till erbjudandet eftersom han inte tänker låta sig bli ”bossad, mobbad eller köpt”. Sedan avslöjandet har han öppet kritiserat hur lobbygrupper styr den amerikanska politiken med miljardinvesteringar i politiska kandidater.

Kongresskvinnan Rashida Tlaib har palestinsk bakgrund och är unik bland Washingtons politiker i hennes öppna kritik mot Israels terror i Gaza samt förespråkande vapenvila. Nyligen röstade både demokrater och republikaner i kongressen igenom en resolution om att ”censurera” Tlaib efter hennes utspel om den palestinska frihetskampen. Resolutionen innebär att kongressens formella fördömande av kongressledamoten protokollförs.

Censuren anses som en av de allvarligaste reprimander som en kongressledamot kan utsättas för och används vanligtvis för att fördöma en ledamots omoraliska leverne eller korruption, såsom mottagande av mutor.

Politico, som var först med att avslöja AIPAC:s försök att utmanövrera Tlaib, har försökt att få en kommentar från Nelson. Men när frågan ställdes över telefon ska judisk makt-lobbyisten ha slängt på luren. Enligt Politico svarade Nelson efter detta inte på ”samtal, textmeddelanden och e-postmeddelanden” som efterfrågade en kommentar.