CHUTZPAH I ett överraskande besked har Nordiska motståndsrörelsen terrorklassats av USA:s utrikesdepartement. Tre personer som pekas ut som ledande i organisationen får också status som ”globala terrorister”.

Under fredagskvällen publicerade USA:s utrikesdepartement ett pressmeddelande om att man terrorklassat Nordiska motståndsrörelsen. Det amerikanska UD, som leds av juden Anthony Blinken, skriver att Motståndsrörelsens ”våldsamma aktiviteter baseras på deras rasistiska, invandringskritiska, antisemitiska och anti-hbtqi+-plattform”.

Tre personer, inklusive Nordiska motståndsrörelsens ledare Fredrik Vejdeland, får också en särskild status som ”globala terrorister”.

Amerikanska UD påstår också att Motståndsrörelsen terrorklassas för att man ”har begått eller försökt begå, utgör en betydande risk att begå, eller har deltagit i träning för att begå terrordåd som hotar säkerheten för amerikanska medborgare, den nationella säkerheten, utrikespolitiken eller USA:s ekonomi”. Det framkommer inte av pressmeddelandet vad man syftar på.

I kommentarer till Aftonbladet förnekar Säpo att Nordiska motståndsrörelsen bedriver någon typ av terrorverksamhet.

— När det [gäller] operativ verksamhet är det något som omfattas av sekretess. Den enda gången vi pratar om individer är när vi bedriver förundersökning. Vi har inga pågående förundersökningar kring terrorbrott om dessa individer, säger Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt.

Säpos uppfattning är också att terrorister ofta inspireras av saker de hittar på Internet och inte av organisationer.

— Vi ser att de inte sällan saknar kopplingar till etablerade organisationer, utan snarare har satt ihop ett eget smörgårdsbord av olika ideologiska åsikter från olika nätverk på internet, säger Wernstedt.

Att Säpo i augusti förra året höjde terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala har enligt Säpo inget med Nordiska motståndsrörelsen att göra.

— Terrorhotet kommer främst från våldsbejakande islamistiska och våldsbejakande högerextremistiska, oftast ensamma individer, säger Gabriel Wernstedt.

Redan 2019 ville demokratiska politiker i den amerikanska kongressen terrorklassa Nordiska motståndsrörelsen, Azovbataljonen i Ukraina och National Action i Storbritannien. Av oklara anledningen genomfördes denna plan aldrig och sedan dess har National Action upphört på grund av förbud och massiv repression medan Azov idag till och med får vapen direkt från Pentagon.

Nordiska motståndsrörelsens hemsida beskrivs beslutet som ”absurt”. Man skriver att amerikanska UD ”utan någon som helst bevisföring [påstår] att organisationen, som i Sverige är ett helt legalt registrerat politiskt parti, är mycket våldsam och har utfört attacker mot politiska motståndare och journalister, samt att flera medlemmar samlar på sig vapen och tränar närstrid”.

Organisationen skriver även att man kommer att återkomma i frågan.