Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Demokrater vill terrorklassa Motståndsrörelsen i USA

Av Redaktionen, 2019-10-16
redaktionen@nordfront.se

USA. Demokratiska kongressledamöter vill terrorklassa tre utländska så kallade högerextrema organisationer, däribland Nordiska motståndsrörelsen.

Juden Max Rose (Dem) vill terrorklassa Nordiska motståndsrörelsen. Foto: USA:s representanthus.

Enligt den amerikanska tidningen Vice News har det ”växande globala hotet från vit nationalistisk terror” nu lett till att Demokraterna i det amerikanska representanthuset föreslår att terrorklassa tre utländska organisationer: Azovbataljonen från Ukraina, National Action från Storbritannien – där de redan är terrorklassade – och Nordiska motståndsrörelsen från Norden.

Under onsdagen lämnade den demokratiske kongressledamoten och juden Max Rose, som är ordförande för underkommittén för kontraterrorism, förslaget till det amerikanska utrikesdepartementet. Förslaget har signerats av 39 demokratiska kongressledamöter.

Demokraterna känner sig trots detta inte hotade av dessa organisationer i sig, utan snarare av enstöringar som radikaliserats i sin ensamhet. Till Vice News säger Max Rose:

— Det är tydligt att hotet vi står inför idag kommer från den självradikaliserade revolvermannen. Någon som har radikaliserats online, vare sig det är i överensstämmelse med jihad-ideologi eller med en internationell, vit, nationalistisk, nynazistisk grupp.

Men Demokraterna menar samtidigt att internationella grupper som öppet kritiserar judisk makt ”inspirerar” dessa potentiella gärningsmän att attackera judar i USA.

— De är öppna förespråkare av antisemitiska ideologier som inspirerar attacker mot judar, menar juden Max Rose.

Bland utländska organisationer som terrorklassats i USA har det hittills framförallt rört sig om muslimska grupper, såsom Islamiska staten och al-Qaida. Men efter moskéattacken i Christchurch, Nya Zeeland, har det hållits minst sex utfrågningar i kongressen om vit nationalism världen över. Som Nordfront tidigare rapporterat om har Nordiska motståndsrörelsen nämnts i dessa utfrågningar av diverse ”experter”.

— När jag tänker på vit maktentiteter som kan kvala in som utländska terrororganisationer tittar jag faktiskt på den nuvarande strategin för kontraterrorism, vilket jag tycker är ett mycket starkt dokument som skapats av Trump-administrationen förra året. Den nämner två specifika grupper: En skandinavisk som heter Nordiska motståndsrörelsen och en brittisk som heter National Action, förklarade bland annat den judiske ”experten” Dr. Joshua Geltzer inför kongressen.

”De inspirerar attacker mot judar”
Inför kongressen har även den arabiske FBI-agenten Ali Soufan vittnat om att nationalistgrupper ute i världen ”organiserar sig internationellt på ett sätt som påminner på al-Qaida på 90-talet”. Det Soufan syftar på är att uppemot 17 000 personer från hela världen har rest till Ukraina för att strida med Azov eller ryskvänliga separatistgrupper sedan den Nato-understödda kuppen i landet 2014.

Enligt Vice har många av dessa också återvänt till sina hemländer med ”paramilitära färdigheter”, samtidigt som de åtminstone i USA ska ha behandlats endast som turister som ”återvänt från en lång resa utomlands”.

Judiska kongressledamöter vill terrorklassa Nordiska motståndsrörelsen eftersom det finns amerikaner som återvänt till USA efter att ha stridit med Azovbataljonen i Ukraina. Foto: UTR News (CC BY 3.0) .

Hittills har inte en enda republikansk kongressledamot velat skriva under på förslaget om att terrorklassa Motståndsrörelsen, Azov och National Action. Något som förvånar Max Rose.

— Jag är förundrad över att mina republikanska kollegor har vägrat att skriva under detta. Azovbattalionen, National Action och Nordiska motståndsrörelsen är direkt kopplade till att ha inspirerat attacker i vårt hemland, säger den förvånade juden till Vice.

— Det är underligt att Republikanerna, under större delen av det senaste året, påstått sig vara motståndare till antisemitism. Här har de en möjlighet att bekämpa det [antisemitismen], men de är inte beredda att stå upp mot den, fortsätter han.

Ifall Demokraternas förslag går igenom kan medlemmar i ovan nämnda organisationer hindras från att resa in till USA. Samtidigt kan amerikaner som på något sätt stödjer organisationerna med finansiella medel eller annat åtalas för brott.

Källa:
House Democrats Just Demanded These Neo-Nazi Groups Be Prosecuted as International Terrorists


  • Publicerad:
    2019-10-16 21:40