MEDIA. I ett amerikanskt propagandainslag anklagas Motståndsrörelsen för att vara en militant organisation som styrs av den ryska presidenten Vladimir Putin.

I ett absurt inslag om den amerikanska Alt Right-rörelsen som publicerats av nyhetskanalen TheBlaze anklagas Nordiska motståndsrörelsen för att vara en militant organisation som aktivt pysslar med väpnad konflikt och har kopplingar till rysk underättelsetjänst. Det försöks också göras kopplingar mellan Motståndsrörelsen och en serie av bombdåd i Göteborg, trots att personerna som anklagas för att ligga bakom attentaten inte var medlemmar i organisation vid tidpunkten då gärningarna begicks. Den svenska polisen konstaterade även senare i sin rapport att Motståndsrörelsen varken kände till eller låg bakom planerna.

Inslaget är producerat av den amerikanska nyhetskanalen TheBlaze som drivs av den konservativt kristne programledaren Glen Beck, som startade sin karriär som politisk kommentator för den högerkonservativa nyhetskanalen Fox News men han startade senare upp med ett nyhetsprogram som gick under eget namn. År 2011 lanserade han sitt egna mediaföretag som fick namnet TheBlaze.

Tidigt kvalade Beck in som en av de mest populära programledarna på den amerikanska högersidan men han har under de senaste åren förlorat ett stort antal av sina tittare på grund av sina absurda teorier och politiska analyser av mycket låg kvalitet. Han var bland annat en av de mest framträdande motståndarna till Donald Trump under det amerikanska presidentvalet och han var bergsäker på att Trump skulle förlora. I år har företaget tvingats avskeda 60 anställda och reducera sin personal med hela 30 procent efter sjunkande tittartal.

Det officiella klippet som publicerades i slutet av augusti i år har fram tills nu haft runt 7 500 tittare där en större majoritet har gett klippet tummen ned. Läser man kommentarerna är det inte heller svårt att första varför Glen Beck och TheBlazer stadigt tappar tittare.

Motståndsrörelsen nämns 2:29 minuter in i klippet.

Se klippet nedanför:


  • Publicerad:
    2017-12-18 10:00