USA. Vita nationalister terrorklassas för att lättare kunna gripas och fängslas.

Christopher Wray. Foto: FBI (CC0).

Vita människor som vill leva i en nationalstat med egna landsgränser, är nu terrorklassade av Federala utredningsbyrån i USA, FBI.

I september förra året klassade Inrikessäkerhetsdepartementet (DHS) i USA vita nationalister som terrorister vilka utgjorde ett hot mot rikets säkerhet. Då presenterade DHS en ny strategi för att identifiera och bekämpa vit nationalism.

Kongressen i USA har sedan dess hållit uppemot tjugo överläggningar om fenomenet vit makt. Som Nordfront rapporterat har de under dessa överläggningar föreslagit att utländska sammanslutningar huvudsakligen bestående av vita nationalister ska terrorklassas, däribland Nordiska motståndsrörelsen.

Nu har FBI också terrorklassat vita människor som är nationalister. Det delen av demografin utgör numera ”ett prioriterat nationellt hot”.

Publikationen Vice skriver att USA:s regering ”äntligen har vaknat och insett hotet som vita nationalister och nynazister utgör i landet och utomlands”.

I en utfrågning i representanthuset sade FBI-chefen Christopher Wray på onsdagen att ”sådana grupper eller individer” är på ”samma nivå” som IS-terrorister.

Enligt Wray är DHS särskilt inriktade på inhemsk terrorism, i synnerhet rasligt motiverad och våldsbejakande extremism.

— Det är inte bara så att [den vita terrorn] dyker upp i många olika former, den är också hänsynslös, sade Wray.

Att klassa vita nationalister som ett nationellt terrorhot gör att FBI nu kan få större ekonomiska anslag till personal, agenter och analytiker.

— Ett beslut skulle baseras på underrättelseanalys och naturligtvis på den potentiella ökningen av denna typ av attacker, och visa om attackerna utgör hatbrott eller är rasligt motiverade, och om de kan knytas till en större organisation eller ideologi snarare än individuella hatbrott, säger Mark Concordia vid FBI.

Mediekanalen CBS rapporterar att det snart kommer att ske fler gripanden av så kallade nynazister eller vita nationalister. Det gäller även individer som har kopplingar till nätverk i Europa, Ukraina och i Ryssland.

Källa:
The FBI Just Put White Nationalists and Neo-Nazis on the Same Threat Level as ISIS


  • Publicerad:
    2020-02-07 17:00