STORBRITANNIEN. Fem personer har dömts för medlemskap i den förbjudna, nationalsocialistiska organisationen National Action.


Videoklipp från den brittiska Kronans åklagarämbete där man informerar om och hänger ut personer som dömts för medlemskap i terrorklassade National Action.

Den nationalsocialistiska organisationen National Action är sedan december 2016 terrorklassad i Storbritannien. Nu har fem personer dömts för “medlemskap i en förbjuden organisation”. En av de fem dömdes i januari 2019, resterande fyra personer dömdes nu under torsdagen.

Mark Jones, Garry Jack, Connor Scothern och Alice Cutter är de fyra personerna som dömdes nu i torsdags och Daniel Ward dömdes för samma brott i januari 2019. Jones, Jack och Scothern menar att de varit medlemmar i National Action men att de gick ur organisationen när den förbjöds. Cutter menar att hon aldrig varit medlem i organisationen över huvud taget.

— Alla de här personerna fortsatte sitt medlemskap i National Action efter att organisationen blev förbjuden som terrororganisation. säger Jenny Hopkins från The Crown Prosecution Service (Kronans åklagarämbete).

Åtalet presenterade bevisning för att personerna ska ha fortsatt sitt medlemskap i National Action efter att organisationen förbjöds. Bevisningen består bland annat av diverse chattgrupper, “gemensam ideologi och attityd”, “våldsamma och rasistiska bilder” såväl som smycken prydda med svastikor.

En annan del i bevisningen är att Jack 2018 dömdes för att ha “anstiftat till rashat” samt för att ha satt upp ett klistermärke.

Den enda möjliga slutsatsen av all den här bevisningen tillsammans är att de har fortsatt sitt medlemskap i den förbjudna organisationen, påstår Kronans åklagarämbete.


  • Publicerad:
    2020-03-21 16:00