USA Alexandria Ocasio-Cortez sade sig med sitt värdskap för måndagens livestream vilja visa att ”man kan stå upp för palestiniernas sak utan att vara antisemit”.

Hon har beskrivits ”slå knut på sig själv” i sina fruktlösa försök att engagera sig för palestiniernas sak utan att stöta sig med judisk makt. På måndagen stod den demokratiska kongressledamoten från New Yorks 14:e kongressdistrikt, den antivita sionisten Alexandria Ocasio-Cortez värd för livestreamen ”Antisemitism och kampen för demokrati” – som mitt bland alla förväntade avståndstaganden från fenomenet ”antisemitism” även innehåller några iakttagelser av Ocasio-Cortez av hur judar använder beskyllningar om ”antisemitism” för sina syften.

Anklagad för medansvar för den ”trångsynthet gentemot judar” som påstås florera inom den pro-palestinska rörelsen svarar hon med att ta avstånd från:

  • dels alla former av diskriminering och missaktning av judar
  • dels judars användning av narrativ om antisemitism som vapnet bakom diverse hot mot personer som verkar för "oönskade" förändringar.

— Antisemitism, hat och våld mot judar på grund av deras identitet är något verkligt och mycket farligt, inleder Ocasio-Cortez på ett förväntat sätt diskussionen och tillägger själv:

— När det judiska samfundet hotas, undergrävs hela den progressiva rörelsen.

"Vapnet antisemitism-beskyllningar"

Men en stund senare säger hon:

— Det är också sant att anklagelser om antisemitism – och även falska sådana – av politiska aktörer med onda avsikter riktas i synnerhet mot färgade kvinnor i ett förfarande, där vapnet antisemitism-beskyllningar används för att splittra oss.

Under de åtta månaderna sedan utbrottet av det aktuella kriget den 7 oktober i fjol har Ocasio-Cortez ständigt varnat för antisemitism samtidigt som hon blivit allt mer kritisk mot Israels krigsinsats och flertalet gånger anklagat landet för att begå folkmord i Gaza. Hon är en av de mest högljudda anhängarna till Jamaal Bowman, en ”progressiv” demokrat i New York som sitter i representanthuset och verkligen hamnat i hetluften efter sina fördömanden av Israels krigsbrott i Gaza.

Mot den bakgrunden sticker måndagens 30-minuters livestream ut, eftersom AOC:s samtalspartners är två extremsionistiska judiska aktivister som offentligt har fördömt ”antisemitismen i den pro-palestinska proteströrelsen”.

Den ena, Amy Spitalnick, är VD för Jewish Council for Public Affairs och hade en avgörande roll i den framgångsrika stämningen av arrangörerna av 2017 års manifestation i Charlottesville, Virginia.

Amy Spitalnick,, VD för Jewish Council for Public Affairs. Foto: X

Den andra, Stacy Burdett, är en tidigare hög tjänsteman vid Anti-Defamation League och U.S. Holocaust Memorial Museum.

— Det finns en mycket påtaglig antisemitism som manifesterar sig bland progressiva just nu, säger Spitalnick och fortsätter:

— Det är mer personligt smärtsamt att se vad som händer i mitt eget progressiva samhälle, eftersom det ju utspelar sig där jag har min hemvist.

Ocasio-Cortez berättar med stolthet för de två judarna hur hon den 9 oktober kraftfullt fördömde ”den antisemitiska manifestationen på Time Square” dagen innan och lanserade det sitt motto som citerats flitigt sedan dess:

Det borde inte vara svårt att stänga ned hat och antisemitism där vi ser dem.

I livestreamen kallar Ocasio-Cortez ”antisemitismen” för ”ett angrepp på våra värderingar som amerikaner – och särskilt som progressiva.”

— Antisemitismen tilltar i Amerika och över hela världen. Ett erkännande av detta faktum förminskar inte striderna för befrielse, det främjar dem faktiskt, sade Ocasio-Cortez och avslutade med orden:

— En del av den här diskussionen kan vara komplicerad, men mycket av detta är inte alls komplicerat. Vi kan och bör utrusta oss själva med verktygen som ger utslag när faktisk antisemitism är närvarande och uppenbar – och när så sker bör vi omgående ta itu med den.