JUDISK MAKT. I ett New York City präglat av sionism fördömer borgmästaren Bill de Blasio Bojkotta Israel-rörelsen och kallar den judiska staten ”ett fundamentalt progressivt koncept” samt ”ett hemland för jordens förtryckta”.

New Yorks sionistiske borgmästare, demokraten Bill de Blasio. Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, USA (CC BY-SA 2.0).

Nyligen invalda unga ”progressiva” lagstiftare i New York City har bidragit till att stärka ett redan massivt stöd i Kongressen för en pro-israelisk och BDS-fientlig hållning. (BDS = Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner-rörelsen, som förespråkar rätten att bojkotta Israel.)

Bland de mest tongivande med denna inriktning märks Demokraten Ritchie Torres, som har stöd från politiskt korrekta pro-israeliska politiska handelskommittéer för sitt uttalade stöd för Israel.

En annan framträdande sionistisk kongressledamot från New York är Republikanen Jamaal Bowman, som har kombinerat viss kritik mot aspekter av Benjamin Netanyahus politik med förkastande av BDS-rörelsen och sentimentalt tal om sin önskan att ”komma närmre sina judiska väljare”.

Men i New York är även stadens högste ledare en hängiven sionist. I nyhetsbrevet Jewish Insider presenteras en intervju som Bloomberg gjort av borgmästaren Bill de Blasio.

De Blasio inleder med att förklara att medan ”han helt tar avstånd från vad BDS-anhängare håller på med” så respekterar han ändå ”deras rättigheter enligt första lagtillägget”.

”Israel – ett hemland för jordens förtryckta”
De Blasio kommer sedan in på sin syn på den judiska staten, som han ser som ett progressivt projekt, där ”jordens förtryckta” erbjuds ”ett hemland”.

Israel är ett fundamentalt progressivt projekt. Det handlar om att ha ett hemland för människor som har förtryckts i årtusenden och som fortfarande måste undra om de någonsin kommer att uppleva säkerhet i resten av världen. Jag vet inte vad som kunde vara mer progressivt än ett hemland för förtryckta människor.

Medan de Blasio stolt pekar på utrymmet för kritik av premiärministern som erbjuds i den judiska staten, är det tydligt att han inte uppskattar kritik av själva staten.

Jag tycker verkligen att vi bör stå upp för staten Israel, motsätta oss BDS – och på samma gång gläder det mig att kunna säga att jag tror på denna tvåstatslösning och jag har en helt annan uppfattning än Netanyahu och jag ser fram emot den dag då han inte längre är premiärminister. Men det är en hälsosam diskussion.

De Blasio, som lämnar sin post nästa år efter höstens borgmästarval, har under sin tjänstetid varit en ledande pro-israelisk röst i den så kallade ”progressiva rörelsen”.


  • Publicerad:
    2021-02-19 21:35