JUDISK KULTUR. Ortodoxa judar firar sukkot i en hel vecka. Redan har festandet resulterat i kravallpolisinsatser och gripanden.

Ultraortodoxa judiska festprissar drabbade samman med polisen i New Yorks Crown Heights-distrikt när judarna började firade sin sukkot.

Ögonvittnen som spelat i mobilkameravideor visar Simchas Beis Hashoeva-fester i som pågår i Crown Heights från klockan 19 varje kväll under festivalen som varar fram till 9 oktober, rapporterar RT News.

En del fula scener utspelade sig under judarnas festade och dansande:

Eftersom judarna helt struntade i coronareglerna för staden – trots att de själva hade skyltar och budskap med sjukvårdshashtaggen # staysafe på sina bullriga fordon – satte New York in polisstyrkor med kravallutrustning för att upplösa de illegala sammankomsterna.

Till och med en och annan jude anser hela grejen vara skvatt galen.


Polisens ingripande ledde till att en del judar gick till våldsam attack mot poliserna eller bjöd våldsamt motstånd när de skulle gripas.

För att få bukt med de festande judarna, satte kravallpolisen in störande ljud som spreds via starka högtalare.

Oljudet som är mycket jobbigt att lyssna på under en längre stund, överröstade judarnas hysteriska elektrifierade musik och dämpade feststämningen.

Att ortodoxa judar struntar i coronapandemin är inget nytt. Flera rabbiner har klargjort att covid-19 är en sjukdom för gojerna (icke-judarna):

Och i Paris filmades tidigare i år denne glade rabbin som med sånger och böner tillsammans med sin församling bad om en riktigt allvarlig coronapandemi som ska se till att så många gojer som möjligt stryker med i sjukdomen.


  • Publicerad:
    2020-10-06 15:00