CHUTZPAH. Från en hasidisk synagoga på Brooklyn skryts det nu om hur man lyckats lura myndigheterna och trotsat restriktionerna genom att ordna ett bröllop med 7000 gäster – utan en ansiktsmask i sikte.

Från en hasidisk synagoga på Brooklyn yvs man nu över hur man kunnat planera bröllopet för chefsrabbinens sonson med sådan sekretess att man sedan lyckades med konststycket att hysa sjutusen masklösa firande, inträngda i små utrymmen – utan att ordningsmakten ingrep.

Trots en kraftig uppgång av antalet Covid-19-fall i staden den senaste tiden stod, satt och rörde sig gästerna ”som packade sillar” i templet Yetev Lev i under bröllopet den åttonde november.

Och de stampade, dansade och sjöng för full hals – utan en enda ansiktsmask i sikte, visar videor på firandet som blivit virala.

7 000 gäster i en hämndaktion mot en tidigare ”obefogad attack”
Organisatörerna hade, enligt Der Blatt, sekten Satmars tidning på yiddish, planerat ytterst omsorgsfullt för att kunna hålla bröllopet för Yoel Teitelbaum – barnbarn till chefsrabbinen för sekten Satmar, Aaron Teitelman, hemligt för ”den rovlystna pressen och statliga tjänstemän”.

”Med anledning av den aktuella situationen med ålagda restriktioner, gjordes alla förberedelser i hemlighet och mycket diskret, för att inte väcka främlingars uppmärksamhet” rapporterade tidningen 13 november.

Där står vidare att läsa:

De senaste veckorna har organisatörerna arbetat outtröttligt för att kunna arrangera allt på bästa möjliga sätt. All kommunikation rörande det kommande firandet har skett från mun till mun – inga skriftliga meddelanden, inga affischer, inga inbjudningsmejl, inga rapporter i någon publikation, inte ens i denna tidning.

Satmarsynagogan som har en maxkapacitet på 7000 personer var, vilket framgår av inspelade videor, proppfull under bröllopet.

Förra månaden beordrades synagogan av myndigheter att ställa in det planerade bröllopet för ett barnbarn till rabbinen Zalman Teitelbaum, en bror och rival till Aaron, sedan det kommit ut att tillställningen skulle omfatta 10 000 inbjudna.

Samfundet kallade förbudet ”en obefogad attack” som riktas specifikt mot den judiska gemenskapen vilket, menar man,  bevisar att man är utsatt för ”en djupt rotad antisemitism”.

Denna missräkning ledde för samfundets del till en fast beslutsamhet om att hålla firandet den 8 november helt hemligt.

Statliga tjänstemän blundar av politiska skäl
Synagogans ”slående villighet att vara värd för ett potentiellt superspridningsevenemang” understryker enligt New York Postdet hasidiska samfundets aktuella nonchalans och uppenbara trots mot försök att kontrollera det dödliga coronaviruset, som har dödat närmare 25 000 i staden New York”.

Förra månaden avled synagogans egen ordförande, R’Mayer Zelig Rispler med diagnosticerad Covid-19. Han hade dessförinnan ålagt Brooklyns ortodoxa samfund att underordna sig restriktionsföreskrifterna gällande coronaviruset.

I lördags gick New Yorks borgmästare Bill de Blasio på Twitter ut med en varning om det allvarliga läget för smittspridningen i staden.

Såväl de Blasio som guvernören Andrew Cuomo har tidigare ondgjort sig över de ortodoxa samfundens upprepade överträdelser mot coronarestriktionerna, som när ortodoxa judar firade sukkut i oktober, men har ändå för det mesta undvikit att slå ner på stora sammankomster arrangerade av de hasidiska ledarna – med vilka de sägs vara djupt involverade.

”Tendensen hos de hasidiska ledarna att förmå sina följare att så flagrant bryta mot regler och normer begränsas inte till pandemin, och den möjliggörs av statliga tjänstemän som blundar av politiska skäl” kommenterar Naftuli Moster, förvaltningschef för YAFFED, ”en ideell förening som förespråkar förbättrad sekulär undervisning i yeshivor”.

”Av någon anledning” skulle synagogan inte inspekteras
Bredvid synagogan på Hooper Street ligger en brandstation, och där uppger man att man aldrig av New Yorks brandskyddsmyndighet FDNY av obekant anledning – men som annars brukligt är – kallats att inspektera synagogan.

Myndigheten samordnar instanser som utför inspektioner rörande överträdelser mot Covid-19-regler.

Sammankomsten den 8 november i synagogan bröt helt uppenbart mot en rad gällande restriktioner uppger Frank Dwyer, talesman för FDNY.

Juden Mitch Schwartz, borgmästarens presstalesman, kan i en intervju inte förklara hur staden kunde ”missa” den stora sammankomsten den 8 november.

När han sedan får frågan om synagogan Satmars överträdelser mot gällande coronarestriktioner i något avseende kommer att beivras, har han inte heller något svar att ge.

Men i morse, svensk tid, beslutades det att den förmögna synagogan ska få en böteslapp på i sammanhanget blygsamma 15 000 dollar, drygt två dollar per person.

Som jämförelse har Skottlands försteminister Nicola Sturgeon från skotska nationella partiet – som kräver öppna gränser till Skottland för migranter från alla världens länder, eftersom hon anser allt annat är ”rasism” – sedan i fredags som en Covid-19-regel infört ett bötesbelopp på 60 pund för varje person som utan godtagbart skäl reser över gränsen till eller från England, Wales eller Irland.

”Hur privilegierade är vi inte?”
För att återgå till den judiska tidningen på jiddisch, Der Blatt, så jublar man där över synagogans framgångsrika hemliga operation:

Nu när bröllopet har passerat – tack Gud – efter att ha hållits med tillbörlig glans och ära – då är känslan som alla uttrycker: Hur privilegierade är vi inte? Hur lyckligt lottade är vi inte? Hur väl har vi inte gjort oss förtjänta av att få uppleva en sådan underbar natt?


  • Publicerad:
    2020-11-24 10:13