YTTRANDEFRIHET. Amnesty International säger att allt fler döms utifrån uttryckta åsikter och att det är ett brott mot mänskliga rättigheter. Men de uppmärksammar bara våldsbejakande vänsterextremister som dömts och de nämner ingenting om den censur av den politiska oppositionen som pågår i Sverige.

Amnesty International tycker synd om de våldsbejakande rappande extremisterna i La Insurgencia

Enligt den av judar grundade globala aktivistorganisationen Amnesty International används Spaniens terrorlagstiftning alltmer för att kväsa yttrandefriheten. Under förra året dömdes 39 personer i landet för att ha förhärligat terrorism eller hånat terroristernas offer.

Spaniens terrorlagstiftning från 2011 breddades ytterligare efter massmediernas omfattande rapportering av de så kallade Parisattackerna 2015. Lagen används allt oftare för att under senare år för att begränsa yttrandefriheten

”Det är inte brottsligt att rappa, att twittra ett skämt är inte terrorism, och du ska inte kunna dömas till fängelse för att ha uppfört en dockteater”, skriver Eda Seyhan som är Amnestys ansvarige för för anti-terrorfrågor i ett pressmeddelande.

Som brukligt i Amnestyrapporter tar de upp flera uppmärksammade fall vars hantering de kritiserar. Bland annat gäller det tolv medlemmar ur det rappande ”musikerkollektivet” La Insurgencia som dömdes till minst två års fängelse vardera i december 2017. Deras ”brott” var att ha glorifierat den vänsterextrema rörelsen Grapo. Den organisationen tros ligga bakom ett 80-tal mord. Amnesty skriver också att artikel 578 i lagstiftningen har använts mot journalister och marionettdockförare.

I slutet av februari 2018 dömdes rapparen José Miguel Arenas Beltrán till 3,5 års fängelse. Han hade i ”musik” förhärligat terrorism, förtalat kungahuset och hotat en nationalistisk politiker på Mallorca med våld. I början av mars användes lagen igen för att döma en rappare: Pablo Hasel fick två års fängelse för att ha förhärligat terrorism, förtalat kungahuset och spanska institutioner.

”Regeringar borde upprätthålla terroroffrens rättigheter, snarare än att kväsa yttrandefriheten i deras namn. Spaniens skoningslösa lagstiftning måste återkallas, och alla anklagelser som riktats mot personer som endast uttryckt sig fredligt måste släppas”, skriver Eda Seyhan.

Texten låter i detta stycke politiskt neutral men beträffande det ökande antalet fängslade ”högernationella” som är motståndare till bland annat Amnestys globala politiska visioner, säger Eda Seyhan ingenting. Inte heller har Amnesty uttalat sig om den enorma censurkampanj som den nationella oppositionen i Sverige utsätts för i detta nu av judiska medier.

Källa:
Amnesty larmar om spansk terrorlagstiftning


  • Publicerad:
    2018-03-13 15:00