MELLANÖSTERN. USA:s bombattack mot en irakisk shiamilis har lett till omfattande uppror i huvudstaden Bagdad.

USA flygbombade i söndags den Iran-stödda irakiska shiamilisen Kataib Hizbollahs positioner i Irak och Syrien, något som ska ha lett till 25 döda milissoldater. Bomberna föll efter att en USA-styrd koalitionsbas i Irak attackerats vilket ledde till en amerikansk legosoldats död samt skador på amerikanska soldater, en attack som USA snabbt beskyllde Kataib Hizbollah för.

Kataib Hizbollah är en del av den större milisrörelsen Hashd al-Shaabi som växte fram i samband med Islamiska statens framgångar i Irak och som var fundamental i den framgångsrika kampen mot den sunniextremistiska terrorgruppen. Idag är Hashd al-Shaabi officiellt inkorporerad i Iraks militära struktur.

Som en reaktion på de amerikanska bombattackerna har under dagen hundratals eller tusentals irakier protesterat utanför USA:s ambassad i Bagdad. De har bland annat förstört övervakningskameror samt lyckats bryta sig in på ett inhägnat område. Enligt SVT skanderar demonstranterna ”död åt Amerika” och ”död åt Israel”.

Säkerhetspersonal vid ambassaden har svarat med distraktionsgranater. USA har under dagen dessutom skickat marinkårssoldater för att försöka säkra upp området.

USA:s prosionistiske president Donald Trump har använt protesterna kring ambassaden som en förevändning att återigen uppvigla mot Iran. Han beskyller nu Iran för att ha utfört attacken mot koalitionsbasen samt för att ligga bakom ambassadprotesterna. Han uppmanar också det irakiska folket att vända sig mot de starka politiska krafter i landet som valt att alliera sig med Iran.

Källor:
‘This is your time’: Trump calls for Iraqis to rise up against Iran
Amerikanska ambassaden i Bagdad stormades


  • Publicerad:
    2019-12-31 20:20