JUDISK MAKT. Israels ambassad i Sverige kräver att Sverige följer Tyskland och Storbritannien och förbjuder Hizbollah.

Efrat Hochstetler Bickler. Foto: Facebook.

Vice beskickningschef på israeliska ambassaden i Sverige, judinnan Efrat Hochstetler, driver i Sverige Israels kampanj i Europa för att det libanesiska partiet Hizbollah ska förbjudas.

I en debattartikel som den judiska tidningen Expressen valt att publicera som en födelsedagspresent åt den 34-åriga judinnan, bör Sverige följa Tysklands och Storbritanniens exempel och säkerställa att terrorister inte tillåts verka i landet och utnyttja svensk infrastruktur, skriver Efrat Hochstetler.

”Hizbollah finns mitt bland oss, oroväckande nära”, skriver Hochstetler, men med ”oss” menar hon inte ambassaden utan landet Sverige som inte formellt tillhör Israel.

När nu både Tyskland och Storbritannien kraftfullt agerar för att bekämpa den fara terrororganisationen utgör, så borde även Sverige agera för att förhindra terrorattacker och säkerställa att terrorister inte tillåts verka i landet och utnyttja svensk infrastruktur för att finansiera och planera attacker mot civila.

Det finns dock inga terrorattacker utförda av Hizbollah i Sverige dokumenterade; inte heller mot svenskar någonstans i världen.

Efter Tysklands terrorklassning och förbud mot Hizbollah i mars genomfördes omedelbart razzior mot föreningar och moskéer i Tyskland som misstänktes ha kopplingar till det libanesiska partiet. Förbudet mot Hezbollah infördes enligt nyhetsbyrån Reuters efter påtryckningar från Israel och USA.

Iran kritiserade Tysklands undergivenhet att låta sig styras av israeliska sionistiska intressen och av USA:s ”förvirrade” regering.

Anledningen till det tyska förbudet är enligt SVT partiets Israel-fientliga hållning och det faktum att man uppmanar till väpnat motstånd. Rörelsens miliser har under tidigare krig stridit mot israeliska förband.

Även EU har terrorklassat Hizbollah.

Nu har turen kommit till Sverige att genom Hochstetler varnas för libanesernas ”farliga terrorplaner” och Israel-kritiska politik. Om den svenska regeringen kommer att lyda Israels krav och bryta mot den svenska grundlagens princip om föreningsfrihet, återstår att se.


  • Publicerad:
    2020-05-22 10:40