Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Iran och Irak sörjer IS-besegraren Soleimanis död: “Hans rena blod kommer att stärka motståndets träd!”

Av Redaktionen, 2020-01-04
redaktionen@nordfront.se

MELLANÖSTERN. På både Bagdads och Teherans gator har tusentals människor samlats för att sörja general Qassem Soleimani, som mördades i en amerikansk terrorattack under natten till fredagen.

Skärmbild från RT:s rörliga bilder från Bagdad.

Det var under natten mot fredagen som den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i ett amerikanskt terrordåd. Soleimani var ledare för det iranska revolutionsgardets specialstyrkor Quds och färdades i en konvoj tillsammans med ledare för irakiska miliser som han samarbetat med i samband med att han ledde besegrandet av Islamiska staten i Irak när amerikanska stridshelikoptrar dök upp och dödade honom och flera andra.

På Bagdads gator har nu tusentals samlats för en begravningsprocession för hjälten Soleimani och den irakiske milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis, som också dödades i det amerikanska terrordådet.

Många håller upp bilder på de två martyrerna, samtidigt som man ser både Iraks och Hizbollahs flaggor i luften. Deltagarna hörs emellanåt också skandera ”död åt Amerika!” i RT:s filmklipp från Bagdad. Bland deltagarna återfinns bland annat Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi, rapporterar RT.

I Iran har man utlyst tre dagars landssorg för nationalhjälten Soleimani och meddelat att en större gata i Teheran kommer att namnges efter honom. Samtidigt har man gått man ur huse i Teheran och andra iranska städer för att sörja sin general, som enligt en undersökning genomförd av Centret för internationella studier vid Marylands universitet i USA var den populäraste politiska figuren i Iran. Enligt en opinionsundersökning som centret gjorde tidigare svarade 8 av 10 iranier att de tyckte bra om honom.

LÄS MER: Qassem Soleimani — en modern martyr i undergångskriget mot globalismen

Samtidigt har USA:s president Donald Trump fortsatt att håna Qassem Soleimani och påstått att terrormordet på generalen ska ha räddat amerikanska liv i en påstådd terrorattack som Trump menar att han planerade med sina irakiska allierade. Trump går till och med så långt som att kalla Soleimani för ”terroristen nummer ett i hela världen”, trots att Soleimani troligtvis var den enskilt viktigaste personen i besegrandet av terrorsekten Islamiska staten.

Under natten mot lördagen fortsatte USA också att attackera Iraks shiamuslimer, då sex personer dödades under flygattack mot en shiamilis strax norr om Bagdad.

USA:s fientlighet mot Iran och Iraks shiamuslimer har ordentligt skadat landets relationer med Irak. Terrorattacken som dödade Soleimani och al-Muhandis har fördömts i skarpa ordalag av Iraks premiärminister.

— Lönnmordet på en irakisk militär befälhavare är en aggression mot Irak som stat, regering och folk, säger Abdul Mahdi i ett uttalande som avslutas med ett konstaterande att terrorattacken var ”ett solklart brott mot de villkor som är satta för amerikanska truppers närvaro i Irak”.

Irans ledare Hassan Rouhani har samtidigt utlovat hämnd för den amerikanska statsterrorismen.

— Qassem Soleimanis rena blod kommer att stärka motståndets träd, ena det iranska folket och göra USA:s inblandning i regionen mindre effektivt för varje dag som går, säger han i ett uttalande.

Källor:
35 ‘vital US & Israeli targets’ within Iran’s reach for potential REVENGE for General Soleimani’s death – senior IRGC commander
Iran in mourning, vows revenge for Qassem Soleimani’s killing
Thousands mourn top Iranian General Soleimani and Iraqi PMF militia Deputy Commander al-Muhandis in Baghdad (PHOTOS)
Ny flygattack i Irak i natt – minst sex döda
World reacts to US killing of Iran’s Qassem Soleimani in Iraq


  • Publicerad:
    2020-01-04 17:00