Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Svenska försvarsmakten “pausar verksamheten” i Irak efter terrormordet på Soleimani

Av Redaktionen, 2020-01-04
redaktionen@nordfront.se

INTERNATIONELLT. De 70 svenska soldater och officerare som är stationerade på en amerikansk militärbas strax norr om Bagdad kan komma att kallas hem. ”Säkerheten för vår personal är viktigast”, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten.

Det har blivit spänt i Irak efter den amerikanska terrorattacken som dödade den iranske generalen Qassem Soleimani och den irakiske befälhavaren Abu Mahdi al-Muhandis under natten mot fredagen.

Iraks premiärminister Adel Abdel Mahdi deltog under lördagen i en begravningsprocession i Bagdad för att hedra martyrerna Soleimani och al-Mihandis. Samtidigt har han uttalat sig fientligt mot USA:s agerande.

— Lönnmordet på en irakisk militär befälhavare är en aggression mot Irak som stat, regering och folk, sa premiärministern i ett i ett uttalande

Han beskrev även USA:s agerande som ”ett solklart brott mot de villkor som är satta för amerikanska truppers närvaro i Irak”.

Detta har nu lett till att den svenska Försvarsmakten ”pausar” all sin verksamhet i Irak och överväger att kalla hem all personal på plats.

— Vi följer händelseutvecklingen extremt noga. Vi anpassar den efter rådande läge. Det är väldigt spänt där nu, säger Kristina Swaan, informatör på Försvarsmakten, till Expressen.

Det rör sig om 70 soldater och officerare från arméns jägarbataljon i Arvidsjaur som sedan en tid tillbaka är stationerade på en amerikansk militärbas tre mil norr om Bagdad.

— Det är alltid en ökad risk när man deltar i en insats, vår personal är väldigt välutbildad. Men i nuläget har vi pausat verksamheten för att säkerheten för vår personal är viktigast, säger Swaan men vill inte gå in på fler detaljer.

Swaan bekräftar dock att man kan komma att kalla hem personalen.

USA har å andra sidan valt att skicka fler militärer till Irak och under natten till lördagen genomfördes ett flyganfall mot en shiamuslimsk milis i Bagdads utkanter. Krigsalliansen Nato har dessutom beslutat att avbryta all sin träningsverksamhet i landet.

Källa:
Svenska Försvarsmakten avbryter efter krisen i Irak


  • Publicerad:
    2020-01-04 18:30