Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Iraks parlament i extrainsatt möte: Kastar ut USA-trupper

Av Redaktionen, 2020-01-05
redaktionen@nordfront.se

IRAK. Under en extrainsatt samling har Iraks parlament under söndagen beslutat att skicka hem all amerikansk militär som befinner sig i landet. Beslutet tas bara dagar efter att USA lönnmördade den iranske generalen Qassem Soleimani utanför Bagdad.

Det var under natten till fredagen som USA dödade den iranske hjältegeneralen Qassem Soleimani och den irakiske shia-milisledaren Abu Mahdi al-Muhandis i ett terrordåd i närheten av den irakiska huvudstaden Bagdad. Enligt USA:s president Donald Trump togs beslutet efter att man fått information om att Soleimani planerade en attack mot amerikanska militärer i Irak i samråd med Iraks shiamuslimska miliser.

Sedan USA avsatte Saddam Hussein och hans sunnimuslimska Baath-regim har dock shiamuslimerna i Irak haft det starkaste inflytandet, varför det amerikanska terrordådet inte har tagits emot väl i landet.

Under söndagen kallades det irakiska parlamentet samman för en extrainsatt omröstning. Under den beslutades att all utländsk militär ska lämna landet, inklusive den amerikanska.

Enligt Iraks premiärminister Abdul Mahdi behöver man inte längre amerikanska trupper i landet, då Islamska staten redan är besegrad.

Iraks utrikesminister meddelar samtidigt att man kallat upp USA:s ambassadör i Bagdad för att ta avstånd från terrordådet som dödade Soleimani och al-Muhandis.

”Det var en uppenbar kränkning av Iraks integritet”, skriver inrikesministeriet i ett uttalande.

Även Sverige har trupper i Irak, som ska agera ”rådgivare” åt den USA-ledda koalitionen som befinner sig i landet under förevändning att bekämpa IS. Den svenska Försvarsmakten meddelade dock redan under gårdagen att man ”pausat” sin verksamhet i Irak och att man övervägde att kalla hem de 70 soldater och officerare som befinner sig på en amerikansk militärbas strax utanför Bagdad.

Källa:
Iraqi parliament votes to end US troop presence


  • Publicerad:
    2020-01-05 16:00