USA. Representanthuset i USA kommer inom kort rösta om en resolution som ska sätta stopp för Donald Trumps krigshandlingar mot Iran.

Demokraternas talman i USA:s representanthus, Nancy Pelosi, har meddelat att representanthuset den kommande veckan kommer att rösta om en resolution som vill begränsa president Donald Trumps möjligheter att eskalera den pågående konflikten med Iran. Detta sker i kölvattnet av att presidenten förra veckan personligen beordrade terrormordet på den iranske generalen Qassem Soleimani, vilket fått många att frukta ett nytt storkrig i Mellanöstern. Trump har dessutom hotat att bomba Iran med särskilt fokus på kulturellt viktiga platser.

I ett brev adresserat till sina partikamrater i representanthuset skriver Pelosi att Trumps mordorder var ”provokativ och oproportionell” samt att agerandet utsätter amerikaner för onödig fara genom att eskalera konflikten med Iran. Bedömare som Expressens Mellanöstern-expert Magda Gad har tidigare påpekat att redan beordrandet av mordet på Soleimani skulle kunna bryta mot USA:s nuvarande lagstiftning som säger att presidenten bara får beordra denna typ av attacker när det finns ett akut hot mot USA.

Pelosi uppger att resolutionen som kommer tas upp för omröstning i representanthuset kräver att krigshandlingar mot Iran upphör inom 30 dagar om inte kongressen ger sitt godkännande för fortsatt amerikansk aggression.

Även i senaten, som är den andra kammaren i USA:s kongress, ska det ha lämnats in en liknande resolution och Bernie Sanders ligger bakom ett gammalt lagförslag om att Pentagon inte ska få finansiera attacker mot Iran som nu ska tas upp för omröstning igen.

Sedan tidigare pågår det också en riksrättsprocess mot Trump som Demokraterna dragit igång inför årets presidentval.

Källa:
Nancy Pelosi says House will vote to limit Trump’s war powers on Iran as tensions grow


  • Publicerad:
    2020-01-06 12:00