Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Iran terrorklassar de amerikanska styrkorna

Av Redaktionen, 2020-01-07
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. Irans parlament godkände på tisdagen ett lagförslag som likställer hela den amerikanska militären och Pentagon med terrorister. Beslutet kommer efter mordet på toppgeneralen Qasem Soleimani och är även ett svar på att Donald Trump i april terrorklassade det iranska revolutionsgardet.

General Qasem Soleimani kommer att begravas under dagen. Foto: Tasnim News Agency (CC BY-SA 4.0).

Det iranska parlamentet godkände på tisdagen ett lagförslag som likställer hela den amerikanska miltären och Pentagon med terrorister.

I ett uttalande slog parlamentet fast att ”allt stöd till dessa styrkor, inklusive militär hjälp, underrättelseinformation, finansiell eller teknisk hjälp, service eller logistik, kommer att betraktas som ett samarbete i terrorism”.

Terrorklassningen av de amerikanska styrkorna ska vara ett svar på att Donald Trump i april 2019 förklarade det iranska revolutionsgardet som en terroristorganisation.

Beslutet att terrorklassa den amerikanska krigsmakten kom efter den amerikanska terrorattacken natten till fredagen, då befälhavaren för iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, general Qasem Soleimani, på direkt order från Trump avrättades i en drönarattack vid Bagdads internationella flygplats.

Även den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högste ledarna inom milisgruppen Hashd al-Shaabi, dödades vid attacken.

General Soleimani var en av Mellanösterns mäktigaste män och ett militärt geni. Han har varit fundamental i kampen mot IS.

Soleimani var mycket populär bland Mellanösterns shiamuslimer och har av CIA-analytikern Kenneth Pollack beskrivits som ”James Bond, Erwin Rommel och Lady Gaga i en person”.

Han anses av regionala analytiker ha varit Irans näst mäktigaste man efter landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

General Soleimani kommer att begravas under dagen.

Källor:
Iran designates US forces ’terrorists’ for killing general
US-Iran tensions after Soleimani killing


  • Publicerad:
    2020-01-07 14:20