MELLANÖSTERN. Efter att Libanon för första gången på nio år hållit val konstateras att militanta antisionister går framåt på USA- och Saudivänliga krafters bekostnad.

Medlemmar i Hizbollahs militära gren.

Under gårdagen höll Libanon val för första gången på nio år. Resultatet visar att den antisionistiska rörelsen Hizbollah tillsammans med sina allierade i 8 mars-alliansen går starkt framåt och vinner en majoritet – 67 av 128 platser – i parlamentet. Den USA- och Saudivänlige premiärministern Saad al-Hariris parti tappar samtidigt en tredjedel av sitt stöd. Valdeltagandet låg på 49,2 procent.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah hyllar resultatet som en ”stor moralisk och politisk seger” för hans rörelse, som enligt honom utsatts för smutskastningskampanjer från USA och olika gulfstater inför valet. Nasrallah hoppas även på enighet bland landets många religiösa fraktioner, som sinsemellan befann sig i ett blodigt inbördeskrig åren 1975-1990 och som fortfarande i många fall har spända relationer med varandra.

Några som inte glatts åt valresultatet är Israel, som 2006 förlorade ett krig mot Hizbollahs militära gren. Israels utbildningsminister Naftali Bennett kommenterade efteråt att ”Hizbollah = Libanon” och att Israel kommer att beskylla Libanon för varje militär ”händelse” som kommer från libanesiskt territorium.

Källor:
Resistance will continue because it has popular trust, support: Nasrallah
Lebanon election big victory for nation, political factions: Iran
Lebanon Equals Hezbollah after Election Gains: Israeli Minister


  • Publicerad:
    2018-05-07 21:10