UTRIKES. Donald Trump meddelade under fredagen att han inte kommer att försäkra kongressen om att Iran har hållit sin del i kärnvapenavtalet, trots att de har gjort det. Samtidigt inför han sanktioner gentemot iranska revolutionsgardet, som han menar har stöttat ”terrorism” och ”Assads grymheter”.

Det var med en hård retorik som USA:s president Donald Trump attackerade Iran när han under fredagen meddelade att han inte kommer att försäkra inför kongressen att det kärnvapenavtal som ingåtts mellan bland annat USA och Iran under ledning av FN har följts av Iran.

Iran har dock följt avtalet, vilket FN-organet Internationella atomenergiorganet har bekräftat nyligen. Trump, som redan under sin presidentvalskampanj kritiserade avtalet, menar att Iran inte har hållit dess ”anda”.

Nu lämnar presidenten alltså över bollen till kongressen och ger dem 60 dagar att skapa en nationell lagstiftning som ska hindra Irans robotprogram samt minska landets ”inflytande över terrorism i regionen”. Om kongressen misslyckas med detta meddelade Trump att han kommer att se till att USA drar sig ur avtalet, vilket många menar är vad han egentligen är ute efter.

Samtidigt passade Trump på att införa nya sanktioner mot det iranska revolutionsgardet. Trump motiverar detta med att militärorganisationen skulle stödja ”terrorister” och att de möjliggör påstådda brott som Bashar al-Assads syriska regering anklagas för.

Bahram Qasemi, som är talesman för det iranska utrikesministeriet, lät efter Trumps uttalande hälsa att Iran kommer att fortsätta att stärka sitt försvar, inklusive det robotprogram som Trump vill ha bort och som inte är en del av kärnvapenavtalet.

— Iran kommer att svara med kraft mot alla militära attacker gentemot våra väpnade styrkor, inklusive revolutionsgardet, förklarade Qasemi.

Förutom USA var Ryssland, Frankrike, Tyskland, Kina och Storbritannien med och förhandlade fram kärnvapenavtalet med Iran. Dessa har meddelat att avtalet kommer att stå fast, även om USA skulle välja att dra sig ur.

Källor:
Trump decertifies Iran nuclear deal, imposes ’tough sanctions’ on Revolutionary Guard Corps
Trump: Inför nya sanktioner mot Iran


  • Publicerad:
    2017-10-14 09:00