MELLANÖSTERN. Gaza-baserade Hamas och Västbanks-baserade Fatah har efter tio års fiendskap nått en överenskommelse om försoning.

Palestiniernas rivaliserande fraktioner har åter närmat sig varandra efter att Gaza-baserade Hamas och Västbanks-baserade Fatah nått en överenskommelse om försoning efter möten i Egyptens huvudstad Kairo.

De båda rörelserna kom överens om att ”möjliggöra för den nationella enhetsregeringen att utföra sitt arbete och överta fullt ansvar med att styra Gaza-remsan, vilket redan är fallet på Västbanken”.

Enligt överenskommelsen kommer Fatah att lyfta de sanktioner som tidigare under året infördes mot Hamas, samtidigt som Hamas alltså kommer att ansluta sig till den Palestinska myndigheten som återfår kontrollen över Gaza-remsan. Hamas har dock vägrat att avväpna sin militära gren, Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, en fråga som kan bli ett problem för den palestinska enigheten i framtiden.

Fatah och Hamas har varit i luven på varandra sedan 2006 när Hamas vann parlamentsvalet stort över Fatah. Ett inbördeskrig fraktionerna emellan följde där Hamas vann och kastade ut Fatah från Gaza-remsan.

Många menar att tidigare försök till palestinsk enhetsregering har saboterats av Israel, senast 2014. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är heller inte nöjd över försoningen, som han menar görs på bekostnad av Israels existens. Tel Aviv har sagt att de endast accepterar en palestinsk enhetsregering ifall Hamas ger upp sina vapen, erkänner Israel samt bryter banden med Iran.

Källa:
Hamas, Fatah to give control of besieged Gaza Strip to unity govt. by Dec. 1


  • Publicerad:
    2017-10-12 20:15